Чистий збиток ЄБРР в 2008р склав 602 млн євро проти 1,9 млрд євро чистого прибутку у 2007р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чистий збиток ЄБРР в 2008р склав 602 млн євро проти 1,9 млрд євро чистого прибутку у 2007р

153
Чистий збиток Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) в 2008 році склав 602 млн євро проти 1,9 млрд євро чистого прибутку в 2007 році, говориться в повідомленні ЄБРР.
Як пояснює банк, збиток утворювався в результаті переоцінки вартості пакетів акцій, що належать ЄБРР, яка знизилася паралельно з падінням фондових ринків в усьому світі.
Ці втрати не позначаться на інвестиційних планах банку, оскільки капіталізація ЄБРР залишається "досить солідною". Цього року банк планує інвестувати в країнах операцій близько 7 млрд євро, тоді як в 2008 році його інвестиції склали 5,1 млрд євро.
"Заходи, що вживаються ЄБРР із метою протидії фінансовій кризі, яка в цей час торкається всіх країн-одержувачі його інвестицій, спрямовані, насамперед, на задоволення невідкладних потреб фінансового сектору для того, щоб допомогти зміцненню надійних фінансових інститутів і підтримці кредитування дрібних і середніх підприємств, які позбулися своїх джерел фінансування", - говориться в повідомленні банку.
Серед останніх інвестицій банку - пакети фінансування, надані Банку Грузії, українському "Райффайзен Банк Аваль" і румунському банку - "Банку Трансільванія".
Крім того, ЄБРР надав фінансову підтримку трьом регіональним банкам у Росії з метою зміцнення їх капітальної бази і для того, щоб допомогти їм зберегти можливість і далі підтримувати економічні суб'єкти, особливо дрібні та середні підприємства.
Ці інвестиції включали як кредити на поповнення ліквідності, так і субординовані кредити і вкладення в акціонерний капітал для зміцнення капітальної бази цих банків і їх бухгалтерських балансів.
Антикризові заходи ЄБРР включають також підтримку обігових коштів і найважливіших інвестицій у корпоративному секторі, а також плановане подвоєння - до 1,5 млрд євро - гарантій ЄБРР і ліквідності для регіональної торгівлі, що здається вирішальним елементом підтримки економіки країн Східної Європи.
В 2009 році банк планує інвестувати близько 3 млрд євро у фінансовий сектор, близько 1,5 млрд євро в корпоративний сектор і близько 2,5 млрд євро в інфраструктуру та енергетику.
"Гострота економічної кризи в країнах Східної Європи загрожує повернути назад майже двадцятирічний процес проведення економічних реформ", - говориться в прес-релізі.
Якщо в 2007 році інвестиції ЄБРР у регіоні склали 5,6 млрд євро, то в 2008 році вони зменшилися до 5,1 млрд євро - головним чином через те, що фінансова криза вплинула на строки підписання проектів у четвертому кварталі минулого року.
В 2008 році банк продовжував приділяти першочергову увагу інвестиціям у країнах Західних Балкан, а також у менш просунутих країнах Кавказу і Центральної Азії, що перебувають на початковому етапі процесу переходу (Азербайджан, Вірменія, Грузія, Киргизька Республіка, Молдова, Монголія, Таджикистан і Узбекистан). Особливе значення він як і раніше надавав інвестиціям у проекти стійкої енергетики.
Інвестиції в країни на початковому етапі переходу виросли на 14% і склали 586 млн євро, у той час як обсяг діяльності в країнах Західних Балкан зріс на 16%, досягнувши 534 млн євро. Інвестиції в проекти стійкої енергетики досягли майже 1 млрд євро, що склало 20% від загального обсягу.
Торік частка Росії в загальному обсязі інвестицій склала 36%, тоді як частка інвестицій у країни, що вступили в ЄС в 2004 році, залишалася на рівні 6%.
З моменту свого створення 1991 року ЄБРР здійснив власні інвестиції на суму 41,7 млрд євро. Разом із третіми сторонами й у порядку співфінансування банк інвестував за останні 17 років 134,8 млрд євро.
Незважаючи на наслідки фінансової кризи, банк зберіг свою міцну капітальну базу. При цьому власні кошти акціонерів ЄБРР і капітал, що підлягає оплаті на вимогу, на кінець 2008 року становили 26,3 млрд євро, тоді як активи у вигляді кредитів і вкладень в акціонерний капітал - 15,1 млрд євро.
ЄБРР продовжує також підтримувати високий рівень ліквідності і зберігає реальний доступ на міжнародні ринки капіталу як позичальник з вищим кредитним рейтингом ААА.
ЄБРР, що належить 61 країні і двом міжурядовим інститутам, підтримує розвиток ринкової економіки і демократії в країнах, які знаходяться на території, що простирається від Центральної Європи до Центральної Азії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас