Мігранти перестали пересилати гроші на батьківщину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мігранти перестали пересилати гроші на батьківщину

3225
Світова фінансова криза не приведе до масового повернення мігрантів на батьківщину, але грошові перекази додому вони значно скоротять. Про це повідомила Дайва Вілкеліте, старший координатор програм Уряду Міжнародної організації Міграції в Україні.
На думку експерта, однозначно відповісти на запитання про зміну припливів мігрантів досить складно. Дуже багато чого залежить від статусу мігранта (легально/нелегально), категорії візи, рівня кваліфікації та особистої мобільності. Що стосується легальних мігрантів, вони не прагнуть повертатися на батьківщину, особливо із країн Європейського союзу, де високий рівень соціального захисту (Ірландія, наприклад, надає різну фінансову допомогу у випадку втрати роботи). Нелегальні мігранти у свою чергу також будуть прагнути залишитися в країні їх проживання - вони бояться зіткнутися з деякими ризиками у випадку їх повернення на батьківщину.
Однак можна констатувати, що рівень грошових переказів з боку заробітчан у країни, що розвиваються, різко впав. За даними Світового банку з 15,8% в 2007 році і 6,8% в 2008-му, в 2009 році цей показник знизився до -0, 9 %. За прогнозами експертів, в 2010 році він відновиться до 6,1%.
Так, найбільша країна-одержувач грошових переказів із усього ЄС – Польща констатує уповільнення зростання грошових переказів і деяке скорочення міграційного потоку. У той же час найбільша країна-відправник – Іспанія демонструє падіння зростання грошових переказів, починаючи із другої половини 2008 року.
Найбільші грошові перекази в співвідношенні із ВВП у Таджикистані - 45%, Молдові - 38,3% і Лесото - 28,7% (дані Світового банку).
За даними Держкомстату України, число українців, що виїхали на постійне місце проживання за кордон, знизилося з 16,8 тис. людей в 2007 році до 14,9 тис. у минулому. В Україну найчастіше повертаються мігранти із країн СНД - 65,9% проти 34,1% з інших країн.
Нагадаємо, раніше експерти прогнозували повернення в Україну близько 200 тис. українських мігрантів.
Ірина Гамалій
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас