Ляпіна: Ситуація з курсом національної валюти тривожна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ляпіна: Ситуація з курсом національної валюти тривожна

3972
Це критична ситуація, спостерігається серйозна тенденція, яку уряд, як завжди, не хоче помічати. Про це сказала народний депутат України від блоку НУ-НС, представник економічного блоку фракції Ксенія Ляпіна, коментуючи ситуацію з падінням курсу національної валюти.
Вона відзначила, що питання кредиту МВФ це навіть не питання надходження відповідних коштів в Україну, а негативний сигнал для всіх інших, що МВФ прийняв рішення не давати Україні другий транш.
"Цей негативний сигнал б'є по зовнішніх корпоративних зобов'язаннях, у першу чергу. Тобто, відповідно, це впливає на попит валюти - він активізується не на імпортно-експортні операції, а на погашення зовнішніх зобов'язань, і це створює тиск на валютний курс", - сказала вона.
Ксенія Ляпіна акцентувала, що зараз у країні спостерігається негативна тенденція розбіжності курсу, який установлює безготівковий валютний ринок, і курсу готівкової валюти.
"На це також потрібно звернути увагу, тому що це означає, що або готівкових доларів не вистачає, виходить, виникає питання - чому Нацбанк не забезпечив необхідну кількість готівкового долара, щоб підтримати попит-пропозицію, або спостерігається дуже негативне друге явище - у зв'язку з тим, що кілька банків порушували платіжну дисципліну, платежі не проходили, у людей застрягли гроші на розрахункових рахунках", - сказала політик.
Ксенія Ляпіна підкреслила, що для малого і середнього бізнесу це дуже негативний сигнал - бізнес починає готівкою в доларах обслуговувати оборот.
"Хто пережив дев'яності роки, той пам'ятає, за що ми купували на базарі гроші - за долари. Це вкрай небезпечно, тому що фактично це провокує надлишок і попит на готівкову валюту, який не можна буде задовольнити. Це тенденція, яку необхідно терміново змінювати і вживати відповідних заходів. Сьогодні можна дорікнути уряду, що він не бачить такої тенденції і не намагається шукати відповіді на неї", - відзначила К.Ляпіна.
Депутат акцентувала, що якщо уряд і Нацбанк не знайдуть спільну позицію і не почнуть знову активну розмову із МВФ, а для цього потрібно переглянути бюджет і проводити секвестр, то "прогнозів щодо курсу гривні позитивних не буде".
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас