Падіння ВВП Великобританії у IV кварталі склало 1,5%, ставши максимальним з 1980 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння ВВП Великобританії у IV кварталі склало 1,5%, ставши максимальним з 1980 р.

Казна та Політика
176
ВВП Великобританії знизився в четвертому кварталі 2008 року на 1,5% у порівнянні з попереднім кварталом, що є максимальним падінням з 1980 року, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на уточнені дані Національного статистичного управління Великобританії.
ВВП Великобританії в третьому кварталі знизився на 1,5%, таким чином, економіка країни вступила в період рецесії.
Зменшення ВВП Великобританії відносно четвертого кварталу 2007 року склало 1,9%.
Експерти прогнозували падіння ВВП до попереднього кварталу на 1,6% і до аналогічного періоду 2007 року на 1,9%.
"Економіка Великобританії безперечно перебуває в рецесії, якщо вже не в міні-депресії, - заявив головний економіст ECU Plc у Лондоні і колишній чиновник британського Мінфіну Ніл Макіннон. - Ситуація повинна погіршитися, перш ніж піти на поправку".
Британська економіка потребує додаткового стимулювання, заявив у вівторок представник Банку Англії Ендрю Сентанс. Прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун може оголосити на цьому тижні про додаткові заходи підтримки банків, включаючи Royal Bank of Scotland.
За інформацією британської газети Guardian, банки RBS і Lloyds підпишуть угоди з урядом країни про обов'язкове збільшення кредитування домогосподарств і малого бізнесу як мінімум на 20 млрд фунтів стерлінгів ($29 млрд) кожний в обмін на державне страхування їх кредитів і інвестицій обсягом 500 млрд фунтів стерлінгів.
Центробанк країни проведе чергове засідання 5 березня. Базова процентна ставка Банку Англії вже перебуває на рекордно низькому рівні 1% і навряд чи буде зменшена, однак регулятори можуть влити в економіку додаткові обсяги ліквідності.
Чиновники Євросоюзу стурбовані рекордним падінням фунта стерлінгів до євро і вважають, що таке ослаблення нацвалюти може дестабілізувати британську економіку і привести до подальшого скорочення ВВП, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на робочі документи Єврокомісії.
Браун 13 лютого відзначив, що слабка нацвалюта скоріше допомагає, ніж перешкоджає відновленню економіки. За останні 12 місяців фунт стерлінгів подешевшав до євро на 18% і наприкінці грудня майже досяг паритету з єдиною європейською валютою.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас