Місія МВФ повернеться у Латвію після формування нового уряду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Місія МВФ повернеться у Латвію після формування нового уряду

Казна та Політика
210
Місія Міжнародного валютного фонду повернеться в Ригу після того, як у Латвії буде сформований новий уряд, говориться в поширеній у вівторок заяві керівника місії МВФ у Латвії Крістофера Розенберга.
Місія МВФ поки перебуває в Ризі разом з технічною командою ЄС і повернеться у Вашингтон наприкінці цього тижня.
"Разом ми добилися великого прогресу у визначенні питань, над якими слід працювати", - повідомив Розенберг.
За його словами, програма, підтримана МВФ, Європейським союзом та іншими двосторонніми і багатосторонніми донорами, "спрямована на те, щоб підтримати політику, при якій Латвія повернеться на шлях сталого розвитку, а не якусь політичну партію або коаліцію".
Якщо відповідна політика буде мати місце, така підтримка буде тривати, заявив К.Розенберг. Він навів слова керуючого директора МВФ Домініка Стросс-Кана, що заявив, що МВФ буде продовжувати свою технічну роботу з латвійською владою.
Як повідомлялося раніше, Латвія повинна отримати кошти міжнародних фінансових організацій для реалізації антикризової програми, покриття бюджетного дефіциту, підтримки народного господарства, збереження прив'язки лата до євро на нинішньому рівні.
Рейтинг Латвії був знижений агентством S&P до "ВВ плюс". Латвійські кредитні дефолтні свопи виросли у вівторок на 31 базисний пункт - до 974 пунктів.
Кредит МВФ для Латвії складе 1,7 млрд євро, Євросоюз планує надати середньострокову фінансову допомогу обсягом до 3,1 млрд євро, країни Північної Європи (Швеція, Данія, Фінляндія і Норвегія) спільно виділять 1,8 млрд євро. Ще 0,4 млрд євро дасть Європейський банк реконструкції та розвитку; Чехія, Польща та Естонія - сумарно 0,5 млрд євро. Таким чином, усього Латвія зможе до першого кварталу 2011 року одержати 7,5 млрд євро.
Відставка уряду Івара Годманіса підвищила ризики, пов'язані з виконанням програми Міжнародного валютного фонду. Зокрема, можливий розпад урядової коаліції може затримати прийняття поправок до держбюджету, мета яких - зберегти бюджетний дефіцит у розмірі 5% ВВП, як цього вимагає МВФ відповідно до прийнятої в грудні минулого року програми надання Латвії міжнародної позики у розмірі 7,5 млрд євро.
Аналітики Fitch Ratings вважають, що ВВП Латвії цього року може знизитися на 10%. У зв'язку із цим уряду необхідно здійснювати додаткові заходи, щоб досягти запланованого бюджетного дефіциту на рівні 5% ВВП. Нинішній бюджет заснований на прогнозі зниження ВВП цього року на 5% при рівні інфляції нижче 6%.
Якщо Латвії не вдасться реалізувати заходи в рамках програми МВФ, це збільшить тиск на латвійську банківську систему і прив'язку лата до євро, викликаючи негативний тиск на рейтинги країни, відзначає агентство.
Президент Латвії Валдіс Затлерс минулого тижня заявив, що прийняв відставку прем'єра.
Сейм затвердив уряд на чолі з Годманісом 20 грудня 2007 року. Його склали чотири партнери по правлячій коаліції: Народна партія, Союз зелених і селян, Латвійська перша партія/"Латвійський шлях" і "Вітчизні і свободі"/ДННЛ. Ці ж партії сформували попередній уряд Латвії на чолі з Айгаром Калвітісом.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас