Качинський переконаний, що введення євро не допоможе Польщі подолати кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Качинський переконаний, що введення євро не допоможе Польщі подолати кризу

341
Президент Польщі Лех Качинський називає маніпуляцією заяви про можливість подолання економічної кризи в країні шляхом введення єдиної європейської валюти.
"Заяви, що причина кризи - відсутність євро, а рецептом виходу з неї є введення європейської валюти – це маніпуляція", - сказав глава польської держави у вівторок у Вроцлаві, повідомляє TVN24.
Л.Качинський, який виграв президентські вибори в нинішнього глави уряду РП Дональда Туска в 2005 році і який залишається його головним конкурентом на наступних виборах в 2010 році, розкритикував уряд за прагнення якомога швидше ввести євро в Польщі.
"Немає ніяких економічних підстав, щоб входити в ERM2 (підготовчий етап до введення євро) в 2009 році", - сказав президент, додавши, що ідея введення євро в Польщі є інструментом політичної боротьби, а не рецептом для подолання кризи.
"Такий текст (про подолання кризи завдяки євро) можна говорити 10 річним дітям, а не дорослим", - сказав Л.Качинський. Л.Качинський закликав вести професійну дискусію щодо цього питання, а не вдаватися до піар-акцій. Як повідомлялося, польська газета Dziennik написала 23 лютого, що Д.Туск домовився з головою Центрального європейського банку про введення євро в Польщі без згоди опозиційної "Право і справедливість" (PIS), одним із засновників якої є діючий президент.
Уряд хоче приєднатися до ERM2 у травні або червні поточного року. Польща зобов'язалася ввести євро в країні в договорі вступу країни в Євросоюз, але в ньому не визначені конкретні строки, коли держава повинна це зробити. Ліберальна "Громадянська платформа", яку очолює Д.Туск, хоче ввести євровалюту в Польщі в 2012 році, але проти виступає PIS, який заявляє, що введення євро приведе до погіршення економічної ситуації в країні, і пропонує провести національний референдум щодо цього питання.
Для введення євро в країні також необхідно внести зміни в Конституцію, що неможливо зробити без голосів PIS.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас