Банк "Київ" взяли штурмом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк "Київ" взяли штурмом

Валюта
31211
Вкладники проблемних банків готові на все, аби тільки одержати свої гроші. У п'ятницю клієнти банку "Київ" перекрили вулицю біля головного офісу банку. Їх довелося заспокоювати за допомогою міліції.
Вранці минулої п'ятниці біля головного офісу банку "Київ" на вулиці Б.Хмельницького почали збиратися вкладники. Великим скупченням людей тут нікого вже не здивуєш - у банку от уже тиждень як введена тимчасова адміністрація Нацбанку і багато клієнтів бояться, що взагалі не зможуть забрати свої гроші. У цей день вкладникам була обіцяна зустріч із керівництвом банку, яке пояснить, коли люди зможуть одержати гроші.
Однак спілкування з головою правління банку Миколою Марченком тільки розлютило клієнтів. "Вийшов Микола Марченко, сказав, що все нормально, і пішов", - розповідає вкладник Сергій Бахін. Після цього клієнтів попросили вийти з банку. Ця ідея сподобалася далеко не всім - у підсумку процес виштовхування людей з будівлі супроводжувався матірною лайкою. Будучи виставленими назовні, люди спробували відкрити двері банку і від великої ретельності виламали ручку. Тим, хто прийшов до початку цих подій, пощастило більше - вони змогли забрати в банку не тільки дверну ручку, але й по 500 гривень або 100 доларів зі своїх вкладів.
До 11.00 п'ятниці розсерджені вкладники, з яких більшість - люди пенсійного віку, перекривають дорогу біля будівлі банку - це одна із центральних вулиць столиці. За годину блокади дороги люди пропустили тільки два автомобілі - інкасатора і "швидку допомогу". До 12.30 приїжджає загін "Беркута". Разом зі звичайними міліціонерами, що приїхали раніше, "Беркут" намагається розштовхати людей на різні боки дороги. Люди пручаються, кричать: "Убивають!", одна із вкладниць вириває в міліціонера рацію і кидається бігти. Міліціонер доганяє її і різко вириває з рук апарат. Близько п'яти хвилин триває штовханина. А потім повідомляють, що із вкладниками готовий зустрітися тимчасовий адміністратор, - це людей заспокоює більше, і вони йдуть із проїзної частини.
Мітингувальники проходять в інститут "Київпроект" - це акціонер банку "Київ", який ділить із фінустановою одну велику будівлю. Близько 100 активістів проходять до залу засідання, біля якого вкладників чекає тимчасовий адміністратор фінустанови Анатолій Степаненко і голова правління банку "Київ" Микола Марченко. Він і його син є власниками цього банку.
"Чому Марченко на волі?! Він украв наші гроші!" - кричать із юрби літні вкладники. Анатолій Степаненко починає пояснювати: грошей нема, треба не піддаватися паніці і почекати трохи, ситуація проясниться. Микола Марченко мовчить, до народу він так і не звернувся.
Вкладники під час зустрічі не утомлюються закидати Степаненка питаннями: "Коли нам віддадуть зарплати за січень?" Анатолій Степаненко намагається відповідати на всі обурення і лементи. До кінця заходу адміністратор банку домовляється з активістами про постійні зустрічі з доповідями про стан в банку. На той час уже минуло півтори години спілкування з адміністратором. Юрба починає розходитися.
"300 тисяч гривень у мене украли", - скаржиться літній чоловік, який ці гроші виручив від купівлі квартири.
"А в мене 500 тисяч гривень залишилося в банку", - стримуючи сльози, говорить вкладниця Марія.
Надія, що гроші йому повернуть, з'явилася тільки в одного вкладника. Харків'янин Микола показує довідку про хворобу Анатолієві Степаненкові, депозитний договір і переписку з керівництвом банку. У понеділок у нього операція на легенях. Гроші на неї Микола розмістив у банку "Київ" і вже місяць не може їх забрати. Сума - 90 тисяч гривень.
"Зрозумійте, у понеділок я вже прийти не зможу, я буду в реанімації, я онкохворий", - благає про допомогу Микола. Його запрошують пройти в окремий кабінет.
Вкладники розходяться і йдуть займати чергу під дверми банку. Однак у банку їх сьогодні не чекають - двері замкнені.
Микола Марченко впевнений, що акція була не стихійною, а заздалегідь організованої провокаторами. Його думку, хоча і неофіційно, підтвердив і представник міліції, що був присутній під час розгону мітингу. "Є люди, у яких вкладів нема, але вони стоять, тому що їм платять по 150 гривень. Хто в цьому зацікавлений, я не знаю", - ділиться з журналістом "Дела" заступник начальника Шевченківського РУВС, який відмовився представитися. Правда це чи ні - вирішувати правоохоронним органам.
Організатором акції називає себе Київський регіональний комітет профспілки співробітників НАН України. Однак це далеко не перший випадок, коли вкладників банків доводять до істеричного стану. У грудні в одному з відділень Укрпромбанку клієнти побили начальника відділення. А вкладники банку "Надра" уже погрожували перекривати залізничні колії.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас