Інвестбанки пішли у мінус — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестбанки пішли у мінус

1022
Найбільші європейські інвестиційні банки KBC Group і Credit Suisse одержали рекордні збитки в IV кварталі 2008 року. Їхні українські "дочки" поки не відчули змін у стратегіях розвитку. Але, на думку експертів, їх очікує скорочення інвестицій через високі ризики українського ринку.
Європейські фінансові гравці, представлені на українському ринку, продовжують зазнавати рекордних збитків. Найбільша бельгійська фінансова компанія KBC Group учора повідомила, що закінчила IV квартал зі збитком 2,63 млрд євро, тоді як за аналогічний період 2007 року компанія мала прибуток 708 млн євро. Збитки KBC пояснила списаннями по облігаціях, забезпечених портфелем боргових зобов'язань (CDO), обсяг яких досяг 1,7 млрд євро. У зв'язку із цим KBC Group скорочує інвестиційні операції за межами Бельгії.
В інвестиційній компанії KBC Securities Ukraine, що працює на ринку з 2007 року, вважають, що збитки материнської компанії на них не вплинуть. "В 2008 році KBC Group зіткнулася з несприятливими ринковими умовами, але вона залишається однією з найбільших у Європі груп з рейтингом надійності А+. Стратегія групи в 2009 році не змінюється, але доступність комерційного фінансування у світі зменшується, а ризикова премія росте. Виходячи із цих факторів і буде здійснюватися подальша діяльність", - розповів виконавчий директор KBC Securities Ukraine Петро Антропов.
Відразу після оприлюднення новини про збитки KBC акції компанії на Euronext подешевшали на 1,37%, до 12,9 євро, капіталізація склала 4,37 млрд євро (з початку року вартість акцій упала на 39%).
Зі збитками IV квартал закінчив і один з найбільших швейцарських банків Credit Suisse. Через втрати від торговельних операцій, витрат на скорочення робочих місць і продаж підрозділів він одержав чистий збиток $5,2 млрд. Загальний збиток Credit Suisse за рік склав $7,08 млрд, при тому що підрозділ банку з управління активами тільки в IV кварталі залучив від заможних людей $11,91 млрд. "Ми продовжили відхід від ризиків в інвестиційному підрозділі. Зараз цей бізнес має гарний капітал і дуже низький профіль ризику", - сказав агентству Bloomberg головний виконавчий директор Credit Suisse Бреді Дуган.
Обсяг неліквідних активів і структурних інструментів у портфелі на кінець 2008 року скоротився на 53% у порівнянні з III кварталом. В українськім представництві Credit Suisse поки не побоюються наслідків від таких збитків. "На нас це ніяк не відіб'ється. Україна - дуже привабливий ринок. Ми не маємо наміру змінювати стратегію або згортати бізнес", - заявила керівник представництва Credit Suisse в Україні Юлія Лінденманн.
Експерти відзначають, що збитки материнських структур можуть вплинути на скорочення фінансування українських "дочок". "Вони будуть менше інвестувати в розвиток українських компаній, тому що український ринок є більш ризиковим, ніж західний, - вважає директор управління інвестиційно-банківських послуг ІК Dragon Capital Браян Бест. - Надалі це може зачепити багато компаній. В українських компаній є борги на балансі, їх потрібно рефінансувати". Нагадаємо, Credit Suisse організовував кредитну лінію НАК "Нафтогаз України" на $350 млн і видав кредит "Укрзалізниці" на $250 млн. Доля українських представництв іноземних інвестбанків буде залежати від результатів їх роботи. "Якщо українські підрозділи нормально заробляють, то турбуватися нема про що, але якщо в них немає доходів, а материнська структура йде в мінус, то починається скорочення персоналу або офіс просто закривається, - відзначив віце-президент однієї з ІК. - Credit Suisse брав участь у багатьох угодах. А KBC відкрилася недавно, і ми поки не чули про її досягнення".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас