Пакет стимулюючих заходів китайської економіки почав давати ефект — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пакет стимулюючих заходів китайської економіки почав давати ефект

Казна та Політика
1721
Китайська економіка сигналізує про те, що пакет стимулюючих заходів обсягом $585 млрд., прийнятий урядом, почав давати ефект, пише Bloomberg.
ВВП КНР може вирости на 6,6% в II кварталі 2009 р. після уповільнення до 6,3% в I кварталі (найгірший показник за 9 років). Такий середній прогноз дали 14 економістів, опитаних агентством.
Уряд Китаю оприлюднив у листопаді план стимулювання національної економіки в умовах глобальної фінансової кризи. Сума, еквівалентна п'ятій частині ВВП Китаю в 2007 р., буде витрачена до кінця 2010 р. і піде на зниження податків, поліпшення умов кредиту, розвиток сільської інфраструктури та інші заходи заохочення виробників.
Позитивний ефект проглядається вже зараз. Так, обсяг кредитування в січні вдвічі перевищив торішнє значення. Індекс PMI також росте другий місяць підряд. Фондовий індекс Shanghai Composite підріс на 32% з мінімального значення 11 листопада 2008 р.
Однак поки не все так просто для третьої за розміром економіки світу. Спад уже привів до втрати 20 млн. робочих місць. У січні китайський експорт скоротився в річному вираженні на 17,5%. Імпорт знизився ще більше - на 43,1%. Пакет стимулюючих заходів, на думку кількох аналітиків, приведе до стрибка попиту на сталь і цемент, але мало вплине на зростання споживання та безробіття.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас