ІСІ отримали "право на ліво" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ІСІ отримали "право на ліво"

Фондовий ринок
1070
Сьогодні набувають чинності поправки до закону "Про інститути спільного інвестування"
Документ містить кілька істотних нововведень, які будуть формувати вигляд ринку спільного інвестування в 2009-2010 рр. Зокрема, одна з найважливіших змін - можливість розширення в портфелях фондів частини грошових активів і пакетів акцій, що повинно ліквідувати нерівність українських фондових компаній, що мають жорсткі вимоги до диверсифікованості, і закордонних фондів, що працюють в Україні, які не мають подібних законодавчих обмежень. Однак одночасно зі збільшенням простору для маневру компанії з управління активами одержать і нові ризики.
По-перше, максимально можлива частка грошових активів у портфелі фонду збільшена з 30% до 50% (у цю цифру включаються кошти на рахунках, депозитах і депозитних сертифікатах банків, а також у банківських металах). Останній пункт був включений у список уперше, зате його покинули банківські облігації. "На нашу думку, "металеві" депозити, прив'язані до курсів того чи іншого металу, на сьогодні можуть стати одним з найбільш ефективних інструментів збільшення коштів для КУА", - вважає голова інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Спасиченко.
Друга відчутна зміна торкнулася частки боргових паперів держави в портфелях. Тепер диверсифіковані фонди можуть інвестувати в такі інструменти до 50% коштів замість 25%, як це було раніше. За оцінками аналітиків, в умовах негативних прогнозів щодо виплат по корпоративних облігаціях державні папери внутрішньої позики виглядають цілком адекватним об'єктом для вкладення.
Також розширення бази інвестування торкнулося муніципальних облігацій: їх частка тепер може досягати 40% чистих активів фонду, причому частина кожного випуску може дорівнювати 10% замість дозволених раніше 5%. "Такий стан справ залишає у виграші і місцеві бюджети, у яких з'являється набагато більше можливостей для проведення нових боргових розміщень, - говорить пан Спасиченко. - Особливо важливим такий спосіб акумулювання коштів виглядає у світлі підготовки до європейської футбольної першості 2012 р.".
Крім того істотною зміною для КУА є зняття обмежень інвестування в акції українських емітентів (раніше частка акцій не могла перевищувати 40% портфеля). Фактично, норма відкриває дорогу до чистих акційних фондів.
Іншим важливим моментом, за словами директора з інвестиційної політики КУА "Фінінвест-Груп" Ірини Охременко, є можливість продовження строків діяльності закритих інвестиційних фондів, якими вже почали займатися кілька компаній з управління активами в Україні. "Таке нововведення дозволить уникнути великих збитків для тих КУА, чиї фонди "пішли" за вартістю чистих активів нижче номіналу, - відзначає вона. - До того ж це дозволить КУА не акумулювати додаткові збитки за рахунок продажу активів закритих фондів, що припиняють діяльність на зовсім неліквідному ринку". На її думку, продовження строків на півтора-два роки дозволить компаніям максимально згладити негативні результати впливу фінансової кризи для інвесторів фондів. "Сподіваюся, стане простіше реєструвати нові фонди: ДКЦПФР тепер зобов'язана надати вичерпний перелік недоліків у подаваних документах при відмові", - говорить експерт.
На думку голови ради Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ) Дмитра Леонова, поправки, прийняття яких тривалий час домагалися учасники ринку і ДКЦПФР, почнуть діяти із запізненням. "Якби це, як очікувалося, відбулося восени минулого року, вплив кризи на діяльність ІСІ був би значно меншим", - вважає він.
Проте, відзначають аналітики, зміни в закон, що вступають у силу, б'ють по штучно складеному на ПФТС монопольному становищу закордонних гравців. "Якщо в 2007 р. багато західних хедж-фондів показали прибутковість, аналогічну ринку (134%) і навіть вищу, то вітчизняні інвестори відкритих та інтервальних фондів були змушені задовольняти цифрами 50-70%", - відзначають вони.
"Особливо важливі нові правила при сучасній дешевині акцій", - стверджує пан Спасиченко. Завдяки ним, вітчизняні фонди зможуть на дні ринку сформувати якісні інвестиційні портфелі і згодом максимізувати прибуток, не поступаючись в цьому закордонним гравцям.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас