АУБ: Запровадженню обов'язкового продажу валютного виторгу протидіють парламентські лобісти експортерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ: Запровадженню обов'язкового продажу валютного виторгу протидіють парламентські лобісти експортерів

793
Запровадження обов'язкового продажу валютного виторгу, необхідне для ослаблення тиску на курс гривны, заблоковано парламентськими лобістами експортерів, говориться в заяві Асоціація українських банків (АУБ).
"Чергову спробу поновлення обов'язкового продажу валюти було відхилено 11 лютого поточного року комітетом з питань фінансів та банківської діяльності Верховної Ради України при розгляді законопроекту N3585. Інакше як неприкритим лобіюванням економічних інтересів експортерів, всупереч інтересам усього суспільства, таку позицію назвати не можна", - говориться в заяві, текст якої розміщений на веб-сайті АУБ.
За оцінкою АУБ, запровадження обов'язкового продажу валютного виторгу є вкрай необхідним.
Крім того, відповідно до повідомлення Асоціації, негативні наслідки несе для банківської системи країни прийнятий у першому читанні законопроект про захист майнових прав громадян у період виходу економіки України з фінансової кризи (№3459-1).
"Цей законопроект украй негативно вплине на фінансовий стан банків і поставить під загрозу їхню можливість виконувати свої зобов'язання перед клієнтами, в тому числі вкладниками-фізичними особами", - відзначається в повідомленні.
В АУБ нагадують, що запропонована редакція закону позбавляє права банки-іпотекоутримувачі на реалізацію своїх прав, як кредитора у випадку невиконання позичальником своїх зобов'язань по кредитним договорам.
"Позбавлення банків права на реалізацію застави у випадку неповернення іпотечних кредитів прямо відіб'ється на його платоспроможності та можливості забезпечувати виплати по депозитах і здійснювати розрахунки клієнтів. Крім того, прийняття відзначеної норми спровокує й тих позичальників, які ще обслуговують свою заборгованість, припинити виплати по кредитам", - пояснюється в АУБ.
За даними АУБ, заборгованість з іпотечних кредитів складає понад 110 млрд грн при, тоді як сукупний капітал всієї банківської системи - 121,4 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас