Експерти: Японська економіка впаде до рівня 1974 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Японська економіка впаде до рівня 1974 року

707
За прогнозами групи експертів, японська економіка може показати рекордні показники падіння за підсумками четвертого кварталу 2008 року, пише asahi.com.
Згідно з даними аналітиків, скорочення ВВП Японії може скласти близько 10%, що буде найгіршим індексом за весь післявоєнний період.
Середньозважений прогноз 35 незалежних експертно-аналітичних центрів країни сонця, що сходить, говорить про можливе скорочення японської економіки на 10,6% за підсумками четвертого кварталу 2008 року.
Востаннє реальний ВВП Японії скорочувався дуже швидкими темпами в першому кварталі 1974 року, коли показник падіння склав 13,1%. У той час головною причиною зниження ВВП стала перша нафтова криза, відзначає asahi.com з посиланням на Асоціацію планування економіки, яка надала дані щодо зростання ВВП 10 лютого 2009 року.
16 лютого уряд Японії збирається оприлюднити попередні показники ВВП країни за останній квартал 2008 року.
Відповідно до прогнозів дослідних центрів, скорочення економіки, яке почалося в другому кварталі 2008 року, протриває до липня-вересня 2009 року.
Шестиквартальне падіння ВВП Японії стане найсуворішим і найтривалішим із часів закінчення Другої світової війни.
"Попит на імпортну продукцію в інших країнах різко впав. Показники четвертого і першого кварталів обіцяють бути найбільш жалюгідними, але навіть після цього економіці знадобиться певний час для виходу з рецесії", - повідомив в інтерв'ю агентство Bloomberg головний економіст японської компанії Nomura Securities Такахіде Кіучі.
В останні два тижні піднялася хвиля звільнень у країні сонця, що сходить, - Nissan Motor Co, NEC Corp і Panasonic Corp оголосили про масове скорочення співробітників, загальне число яких складе 55 000 людей. Звільнення можуть штовхнути країну на "новий етап" кризи, під час якого споживачі до мінімуму обмежать свої витрати і займуть оборонну позицію, вважає Мартін Шульц, старший економіст у дослідницькому інституті Fujitsu у Токіо.
Офіційні особи Банку Японії розділяють прогнози своїх колег-аналітиків відносно падіння японської економіки в четвертому кварталі 2008 року.
Казуо Момма, генеральний директор статистичного відомства Центробанку Японії вважає, що двозначне скорочення ВВП, яке, імовірно, буде офіційно оприлюднено 16 лютого, збережеться й у першому кварталі поточного 2009 року.
"Ми змушені визнати той факт, що показники економіки в першому кварталі 2009 року можуть упасти ще сильніше", - цитує слова експерта агентство Bloomberg.
Нагадаємо, у третьому кварталі 2008 року ВВП Японії скоротився на 0,4% у річному вирахуванні. У другому кварталі 2008 року економіка країни зменшилася на 2,4%. Таким чином, протягом двох кварталів підряд японський ВВП падав, що свідчить про вступ у фазу рецесії.
Євген Чалий
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас