Росія ввійшла в трійку кращих фондових ринків за 2009 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія ввійшла в трійку кращих фондових ринків за 2009 рік

Фондовий ринок
785
Фондові ринки Бразилії, Китаю і Росії стали єдиними у світі, яким з початку 2009 року вдалося показати зростання понад 8 відсотків, повідомляє Bloomberg. За оцінками економістів, це говорить про значну стійкість компаній країн БРІК (чотирьох найбільших держав, що розвиваються, - Бразилії, Росії, Індії та Китаю).
Індекс ММВБ з початку року виріс на 17 відсотків. Слід зазначити, що найзначніший ривок він зробив в останні чотири дні, піднявшись відразу на 16 відсотків. Ралі на російському ринку було викликано декількома факторами, головними з яких стали припинення девальвації рубля, а також зростання цін на метали на світовому ринку. Бразильський індекс Bovespa за той же період піднявся на 8,8 відсотка. Найкращий результат показав китайський Shanghai Composite, у порівнянні з 1 січня, що підскочив на 22 відсотка. З країн БРІК тільки в Індії на фондовому ринку не спостерігалося значного зростання.
У той же час у розвинених країнах фондові показники демонстрували не кращі результати. Приміром, американський індекс S&P 500 з початку року опустився на 7,7 відсотка. Японський Nikkei 225 втратив 13 відсотків, а зведений європейський Dow Jones Stoxx 600 - 2,6 відсотка.
Зростання індексів найбільших ринків, що розвиваються, відбулося незважаючи на те, що темпи зростання економіки у відповідних країнах сповільнилися. Приміром, у Китаї в січні обсяги експорту знизилися на 17 відсотків - рекордну з 1998 року величину, а економічне зростання у четвертому кварталі сповільнилося до 6,8 відсотка. У Росії в 2009 році очікується, згідно з прогнозом міністерства фінансів, нульове зростання ВВП, а Бразилія зазнала великих втрат через різке падіння цін на сільськогосподарську продукцію та іншу сировину.
Підйом на початку року може свідчити про те, що акції компаній, що торгуються на біржах Шанхая, Сан-Паулу і Москви, були недооцінені. Приміром, співвідношення вартості всіх акцій і прибутки серед емітентів китайського ринку становило 13,2, що є найнижчим рівнем в історії. Крім того, у всіх країнах практично не знижуються витрати населення, а держави виділяють значні гроші на стимулювання економіки. Все це піднімає котирування фондового ринку, відзначають опитані Bloomberg експерти.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас