"Кредит-Рейтинг": НБУ послаблює контроль за діяльністю банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Кредит-Рейтинг": НБУ послаблює контроль за діяльністю банків

Валюта
2411
Національним банком України було прийнято постанову №49 "Про окремі питання діяльності банків", відповідно до якої послаблюються регуляторні вимоги до банківських установ.
На думку рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг", постанова дозволить низці банків уникнути порушень певних нормативів НБУ (адекватності капіталу, кредитування інсайдерів і великих кредитів) у випадку девальвації національної валюти й розширює можливості докапіталізації банків за рахунок інших складових капіталу. Вона також дозволить деяким банкам уникнути збитків у разі погіршення якості кредитних портфелів за рахунок пом’якшення вимог до резервів під активні операції.
При цьому послаблення контролю за якістю кредитних портфелів банків з боку регулятора дозволить окремим банківським установам довше приховувати реальні проблеми з якістю активів за рахунок самостійної пролонгації банками проблемних позик. Таким чином, такі дії регулятора можна розглядати як часткове перекладання відповідальності на власників і менеджмент, а також як спробу НБУ уникнути змушеного оперативного втручання (введення в банки тимчасових адміністрацій) у діяльність банківських установ. Рейтингове агентство очікує, що регулятором будуть вжиті більш конкретні дії, спрямовані на стабілізацію роботи банківських установ.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас