Зниження процентної ставки ЄЦБ може бути доцільним у березні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження процентної ставки ЄЦБ може бути доцільним у березні

Валюта
514
Європейський центральний банк (ЄЦБ) може вилучити базову процентну ставку до рекордного мінімуму в березні, заявив журналістам віце-президент ЄЦБ Лукас Пападемос, повідомило агентство Bloomberg.
Чиновник також не виключає можливість використання ЄЦБ нетрадиційних методів кредитно-грошового регулювання в будь-який момент часу.
"Подальше зниження процентних ставок у наступному місяці може бути доцільним, - вважає Л.Пападемос. - Я не бачу ніякої залежності або необхідної послідовності між рівнем або обраним напрямком динаміки процентної ставки і можливим використанням "нестандартних" заходів".
Ринки натискають на ЄЦБ, намагаючись змусити регуляторів знизити базову процентну ставку, щоб простимулювати економічне зростання. Члени ради ЄЦБ не бажають опускати вартість грошей до нульового рівня, як це зробили їхні колеги в США і Японії, посилаючись на можливі побічні ефекти. На даний момент процентна ставка в єврозоні знаходиться на рекордно низькому рівні за всю історію єдиної європейської валюти - 2%.
Президент ЄЦБ Жан-Клод Тріше минулого тижня відмовився прокоментувати слухи про те, що його відомство може почати покупку державних і корпоративних облігацій з метою уливання ліквідності у виснажену рецесією економіку регіону.
Поки занадто рано казати про те, що спад у країнах єврозони добігає кінця, стверджує Л.Пападемос. Низка досліджень "знаходить ознаки стабілізації, але, можливо, ситуація ще погіршиться", і тоді ЄЦБ може вдатися до таких заходів, як покупка боргових паперів, відзначив він.
Віце-президент ЄЦБ підкреслив, що хоча швидкість інфляції близька до нуля, дефляція країнам Європи поки не загрожує.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас