Прогноз: ВВП Японії скоротився в IV кв. на максимум з 1974 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогноз: ВВП Японії скоротився в IV кв. на максимум з 1974 р.

Казна та Політика
173
Темпи скорочення валового внутрішнього продукту Японії в четвертому кварталі 2008 року можуть виявитися найвищими з 1974 року в результаті обвалу виробництва та експорту. ВВП скоротився на 11,7% у річному вирахуванні за 3 місяця, що завершилися 31 грудня 2008 року, прогнозують опитані агентством Bloomberg аналітики.
ВВП Японії, імовірно, знизився на 3,1% у жовтні-грудні в порівнянні з липнем-вереснем. Подібне скорочення в середньому в три рази перевищує темпи зменшення валового внутрішнього продукту в інших розвинених країнах: ВВП США в четвертому кварталі знизився на 1% стосовно третього, ВВП єврозони за той же період втратив 1,3%.
Кабінет міністрів Японії оприлюднить дані про динаміку ВВП у минулому кварталі 16 лютого.
Японський експорт скоротився в жовтні-грудні на рекордні 23,1% на тлі паралічу кредитно-грошових ринків і майже повної зупинки економічного зростання у світі, відзначає агентство Bloomberg.
Всі найбільші компанії-експортери країни: Toyota, Toshiba, Hitachi та інші - прогнозують збиток за підсумками поточного фінансового року, що завершується в березні. Японським корпораціям довелося звільнити тисячі співробітників, що підвищує ризик подальшого скорочення споживчих витрат і затягування рецесії.
"Спостерігається колапс зовнішнього попиту. Четвертий і перший фінквартали (1 січня - 30 червня 2009 року - ІФ) будуть найгіршими, але навіть після закінчення цього періоду рецесія в економіці збережеться протягом досить тривалого часу", - стверджує головний економіст Nomura Securities Такахіде Кіуті.
Основну частину скорочення ВВП (2,3 процентного пункту) економісти відносять на рахунок чистого експорту, тобто різниці між обсягами експорту та імпорту. Ще 0,9 процентного пункту ВВП втратив через колапс внутрішнього попиту, включаючи зниження витрат на житло і капітальних інвестицій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас