Черновецький придумав бюджет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Черновецький придумав бюджет

Казна та Політика
2095
У розпорядженні "ДЕЛА" опинивлся проект бюджету Києва на 2009 рік. Цифри, закладені в документі, дозволяють зробити однозначний висновок: українська столиця цього року переходить на режим надзвичайної економії.
Дохідна частина бюджету міста складе 15,6 мільярда гривень проти 20,3 мільярди в 2008 році. Директор "Інституту міста" Олександр Сергієнко констатує: скарбниця порожня, фінансування в усіх напрямках буде урізано. А от в уряді не виключають, що команда Черновецького спеціально "намалювала" дуже маленький бюджет, щоб мінімізувати відрахування столиці до центральноої скарбниці.
Ще 2 лютого Леонід Черновецький не скупився на обіцянки, що розмір бюджету Києва цього року буде порівнянний з бюджетом України. "Ви побачите, що це реально", - запевняв мер. Але замість обіцяної мером Черновецьким неосяжної скарбниці кияни повинні готуватися до суворої економії.
Вчора депутати Київради одержали проект бюджету міста на 2009 рік. Обіцянки Черновецького в реальності вилилися в скромні 15,6 мільярда гривень доходів. Незважаючи на це, укладачі бюджету математично зуміли звести прибутки з витратами. І навіть оголосили, що новий бюджет розроблений із профіцитом в 17 мільйонів гривень.
При цьому в команді Юлії Тимошенко не виключають, що бюджет столиці спеціально занижений. "У такий спосіб Леонід Черновецький хоче домогтися, щоб сума відрахувань до держбюджету була істотно зменшеною", - вважає член комітету Верховної Ради з питань бюджету, "бютовець" Юрій Триндюк. На охорону здоров'я мерія планує витратити 1,9 мільярда гривень. Це, по суті, найбільша стаття витрат. На будівельні роботи влада планують витрачати 1,5 мільярда. На пільги своїм улюбленим бабусям та іншим малозабезпеченим верствам населення мер готовий витратити ідентичну суму. У свою чергу освіта удостоїлося від влади лише 346,6 мільйона.
При цьому депутати міськради впевнені, що на тлі того, що торік Київ так і не зміг повністю виконати бюджет, зараз, в умовах глибокої кризи навіть ці скромні плани буде непросто виконати. За оцінками депутата Київради від фракції Блоку Кличко Дмитра Андрієвського, у кризовий період бюджет може недоодержати тільки за статтею "податок на доходи фізосіб" близько 1,5 мільярда гривень.
Про скорочення фінансування заявляє й депутат Київради від фракції БЮТ Олександр Бригинець. Зокрема, під ніж мерії пішли витрати на фінансування культури. "Торік на цю галузь було передбачено 250 мільйонів гривень (хоча реально ми одержали тільки 190 мільйонів), - говорить він. - Якщо врахувати, що більша частина витрат зросла за цей період, новим бюджетом на культуру передбачене на 30% менше торішньої суми - 194,1 мільйона гривень". Однак у цю суму влада заклали борг міста перед організаторами культурних заходів. Зокрема, мерія заборгувала за проведення новорічних свят і навіть монтаж ялинки.
З іншого боку, проект бюджету не враховує боргів міста перед комунальними підприємствами. Зараз місто винне цим структурам близько 2 мільярдів. Однак у проекті бюджету мерія забула врахувати цей момент. "З огляду на, що є санкції на порушення графіку погашення боргів, важко собі представити, які будуть наслідку", - коментує Андрієвський. На його думку, при цьому влада заклала значні суми (41 мільйон) на утримання безлічі комунальних ЗМІ, які здійснюють PR-підтримку Черновецького. Крім того, мерія подбала про тварин, передбачивши суму на їх утилізацію.
Дмитро Андрієвський допускає ймовірність того, що бюджет у нинішньому його вигляді все-таки буде прийнятий. "Черновецький зібрав навколо себе більшість, щоб прийняти цей документ. Однак у цьому випадку будуть накопичуватися борги перед комунальними службами, що призведе до масових відключень споживачів", - резюмував він.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас