"Ъ": Курс скидають із висоти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Курс скидають із висоти

Валюта
25898
Керівництво Національного банку, зрозумівши, що словесних і ринкових інтервенцій для підтримки курсу гривні недостатньо, перейшло до твердих адміністративних заходів. Вчора регулятор розіслав банкам лист, у якому зобов'язав їх продавати безготівкову валюту за курсом, не вищим встановленого НБУ, інакше банки не зможуть купити в нього валюту, а потім і зовсім втратять ліцензії. Банкіри відзначають, що в НБУ закінчуються резерви, і тому він штовхає їх на конфлікт із клієнтами, що проводять валютні операції за ринковим курсом. Новим методом удасться знизити курс нижче 8 грн/$ тільки на короткий термін, додають експерти.
У розпорядженні Комерсант-України виявився лист НБУ №38-012/896-2112, розісланий 11 лютого всім банкам, у якому регулятор "висловив глибоку стурбованість діями банків, які проводять валютні операції (у тому числі за дорученнями клієнтів) за курсом, що істотно перевищує середньозважений курс ринку".
Нацбанк підрахував, що вчора до 14.00 середньозважений курс склав 7,973 грн/$ при обсязі торгів в $190 млн. "Повідомляємо, що Національний банк починаючи з 11 лютого тимчасово не буде продавати валюту банкам, які проводять валютні операції за курсом, що перевищує середньоринковий,- відзначено в листі в. о. голови НБУ Анатолія Шаповалова.- Банкам, які систематично будуть проводити валютні операції за курсом вищим ніж середньоринковий, буде припинено дію генерального договору про ведення операцій на міжбанку і застосовані інші заходи впливу".
За даними інформационно-дилингової системи UkrDealing.com, у якій багато банків виставляють свої котирування для торгів, вчора міжбанк відкрився на рівні 8,1/8,2 грн/$, закрився - 8,0595/8,2000 грн/$. Мінімальні котирування були зафіксовані о 15.10 на рівні 8,0595/8,1590 грн/$, а максимальні о 12.19 - 8,1019/8,2092 грн/$.
За даними керівника групи радників глави НБУ Валерія Литвицького, вчора регулятор продав на ринку $55 млн за курсом 7,79 грн/$, загальний обсяг торгів доларом склав $270 млн. Литвицький заявив агентству "Інтерфакс-Україна", що НБУ щодня знижує свій вплив на ринок, хоча й продав за лютий вже $724 млн, і "готовий підтримувати рух ринкового курсу в напрямку до офіційного". Офіційний курс із кінця минулого року Нацбанк тримає незмінним - 7,7 грн/$.
Банкіри відзначають, що лист НБУ є суворим адміністративним тиском на курс гривні. "За останні два дні з департаменту валютного регулювання НБУ в казначейства всіх найбільших банків були дзвінки з вимогою, щоб банки проводили всі валютообмінні операції, у тому числі із клієнтами, за курсом нижче 8 грн/$",- розповів один з банкірів на умовах анонімності. Його інформацію підтвердили й в інших банках: "Але як ми можемо змусити клієнтів продавати за курсом нижче ринкового? А в Нацбанку дзвінками не обмежилися й тепер загрожують відбором ліцензії".
НБУ вирішив вдатися до твердих заходів, тому що в нього закінчуються ліміти міжнародних резервів, які він планував направити на інтервенції в I кварталі, а його заяв недостатньо для того, щоб гривня зміцнювала, вважають банкіри. "Нацбанк намагається стимулювати продаж валюти без значних вливань і знизити курс нижче рівня 8 грн/$",- пояснює скарбник "Дочірнього банку Ощадбанку Росії" Дмитро Золотько. Однак банкіри сумніваються, що регулятору вдасться реалізувати завдання таким шляхом. "Ми спробуємо когось із клієнтів умовити утриматися від продажів виторгу за високим курсом, але більшості такого не поясниш,- стверджує скарбник одного з найбільших банків із закордонним капіталом.- Чому він повинен втрачати гроші, тоді як і Нацбанк вибірково продає валюту без аргументованих пояснень своїх дій".
Раніше НБУ направив банкам лист, у якому констатував різке зростання валютних залишків на рахунках клієнтів на $1 млрд і попросили банки допомогти клієнтам продати їх валюту.
Саме виборчий продаж валюти банкам з клієнтських контрактів банкіри називають причиною існування декількох курсів - офіційного та ринкового. "Тоді й виникає незадоволений попит, що штовхає ринковий курс нагору,- говорить заступник голови одного з банків.- До того ж за останні дні НБУ тільки наполовину задовольняв заявки. А деяким у середу став відмовляти, аргументуючи, що банк продавав валюту за курсом вищим ніж той, який вони хочуть. Звичайно, кілька днів банки будуть боятися відбору ліцензії і намагатимуся знижувати курс нижче 8 грн/$.
Але мало хто буде продавати, і з такими обсягами інтервенцій НБУ ми протримаємося кілька днів. Потім буде різке зростання, якщо не буде підтримки резервів з боку МВФ або інших джерел, про які говорить прем'єр-міністр". За даними НБУ, до 1 лютого його резерви знизилися до $28,82 млрд (з урахуванням кредиту МВФ в $4,5 млрд). З обліком очікуваного другого траншу в $1,8 млрд валові резерви НБУ повинні до кінця березня скласти $28,1 млрд.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас