Припинення кредитного співробітництва МВФ з Україною несе ризики для всієї європейської економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Припинення кредитного співробітництва МВФ з Україною несе ризики для всієї європейської економіки

Казна та Політика
2383
Припинення кредитного співробітництва Міжнародного валютного фонду (МВФ) з Україною несе ризики для всієї європейської економіки, заявив голова Ради Національного банку України (НБУ) Петро Порошенко на прес-конференції.
"Я не допускаю думки, що на сьогоднішній день співробітництво із МВФ може бути припинене. Тому що для всієї європейської економіки наслідки будуть руйнівними", - сказав він.
У зв'язку із цим він заявив, що сподівається на своєчасне виділення Фондом Україні другого траншу кредиту stand by.
Крім того, за його оцінкою місія МВФ, що завершила на минулому тижні роботу в Києві, погодилася із владою країни в більшості питань.
"На більшу частину запитань місія одержала відповіді, які її задовольняють", - підкреслив Порошенко.
Голова Ради НБУ також підтримав ініціативи уряду України із залучення коштів для фінансування дефіциту державного бюджету в суверенних позичальників, зокрема в Росії. При цьому він відзначив, що співвідношення державного боргу України до ВВП дозволяє здійснювати додаткові запозичення.
"Я не ставив би питання протиставлення кредиту МВФ, який потрібно брати і який відіграє значну роль у стабілізації фінансового сектору та усієї економіки України, із запозиченнями з інших джерел… Ми повинні використовувати всі можливості", - підкреслив він.
У той же час, за його словами, при залученні коштів необхідно забезпечувати дотримання норм економічної і політичної безпеки держави.
Як повідомлялося, у листопаді МВФ на підставі погодженої з урядом економічної програми надав Києву кредит stand-by у розмірі близько $16,5 млрд, з яких НБУ відразу одержав $4,5 млрд.
Місії МВФ щокварталу перевіряють виконання Україною умов меморандуму. За графіком, якби січнева місія Фонду дала позитивний висновок, наступний транш кредиту надійшов би в Україну 15 лютого. Тепер, однак, незважаючи на продемонстровану Фондом гнучкість відносно України, строки одержання грошей Фонду залишаються під питанням.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас