Глобальні ринки: Крах мрії та обвал ринків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальні ринки: Крах мрії та обвал ринків

Фондовий ринок
441
Глава казначейства США Гейтнер не зміг переконати інвесторів у тому, що уряд знає, як боротися з кризою. На виступ Гейтнера покладали великі надії, але плану з порятунку фінансової системи не вистачило конкретики.
Гейтнер прогнозує, що обсяг підтримки складе 2 трлн. доларів, з яких 1 трлн. дол. буде витрачений на вирішення проблеми токсичних активів, і ще 1 трлн. - на забезпечення кредитами позичальників. У той же час сам Гейтнер не знає, як скоро план подіє і вказує на великі ризики, асоційовані з програмою.
Очевидно, адміністрація США сама ще не розуміє, як реалізувати подібну програму, і це найсильніше тисне на фондові ринки. Черговим негативом стала заява глави ФРС Бена Бернанке про те, що уливання ліквідності не зможуть вирішити проблему позичальників з кредитами. Підвищення ліквідності банків не знижує проблему високого кредитного ризику.
Якщо вчорашню динаміку європейських ринків можна назвати падінням, то для поведінки ринків США скоріше підійде визначення "обвал". Індекс S&P 500 втратив 4,9% - це найгірший результат з моменту інаугурації Обами. Лідерами падіння стали акції фінансових компаній, зведений індекс яких у складі S&P 500 упав на 11%. Європейський фондовий індекс DJ Stoxx 600 упав на 2,8% і ми вважаємо, що сьогодні він продовжить падіння, щоб наздогнати динаміку ринків США.
Втеча в безризикові активи
На тлі такого твердого падіння акцій зростання казначейських зобов'язань США виглядало більш ніж логічно. Ейфорія, викликана обіцянками адміністрації США стабілізувати ситуацію в економіці, пройшла, і інтерес до безризикових активів повернувся. Кількість заявок на покупку трирічних бондів на первинному ринку перевищила очікування, і це допомогло збити прибутковість по еталонних десятилітніх бондах нижче 3% - прибутковість по них впала до 2,85%.
Нафта падає, золото росте - нормальна реакція на проблеми
Ціна на нафту у вівторок впала до 38 дол./барель на тлі похмурих економічних прогнозів. Додатковим фактором стали оцінки зростання запасів минулого тижня на 2 млн. барелів. У випадку підтвердження оцінок можливе подальше падіння ціни на нафту.
Вплинув на ринок також прогноз департаменту енергетики США - споживання нафти у світі в 2009 р. може скоротитися до 85 млн. барелів на день або на 1,4%. Золото, як ми й очікували, виросло вище 900 дол. за унцію через проблеми з планами стимулювання і зростання держвитрат.
Юрій Бєлінський
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас