ФДМ розповів про претендентів на "Укртелеком" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФДМ розповів про претендентів на "Укртелеком"

Фондовий ринок
1662
У Фонді держмайна (ФДМ) знову заговорили про продаж 67,79% акцій національного оператора зв'язку "Укртелеком". Учора в. о. голови ФДМ Дмитро Парфененко заявив, що до оператора придивляються такі компанії, як Deutsche Telekom, Turkcell, Nomura, МТС і "Альфа-капітал". Попередня ціна пакета "Укртелекому", за оцінками ФДМ, більш ніж скромна - 7,5 млрд грн. Але баритися із продажем не можна - ще рік тому "Укртелеком" коштував 12 млрд грн, відзначають аналітики.
Про швидкий продаж "Укртелекому" міністр транспорту та зв'язку Йосип Вінський заявив тиждень тому - він повідомив, що вартість 67,79% акцій оператора оцінюється державою в 25 млрд грн, а питання продажу активу буде розглянуто на сьогоднішньому засіданні Кабміну. Учора в. о. голови ФДМ Дмитро Парфененко уточнив, що "Укртелеком", по суті, - єдиний великий актив, який повинен бути проданий цього року: за його рахунок уряд розраховує виконати план приватизації на 8,5 млрд (див. довідку). За словами пана Парфененка, номінальна вартість 67,79% акцій "Укртелекому" становить 3,5 млрд грн, попередня оцінка вартості продажу - 7,5 млрд грн. "Але зараз ФДМ вивчає попит на 'Укртелеком', і говорити про якусь оцінку можливої вартості об'єкта поки рано", - обмовляється чиновник. В "Укртелекомі" від коментарів відмовилися.
Учора були названі і нові претенденти на частку в держоператорі: німецька Deutsche Telekom, її угорська "дочка" Magyar Telekom, турецька Turkcell, а також Bank of New York, UBS, Nomura, "Альфа-капітал", Raiffeisenbank, Credit Suisse і Merrill Lynch. Усі ці компанії проводять попереднє вивчення питання про свою участь у можливому конкурсі, повідомив пан Парфененко, уточнивши, що список заснований на даних, зазначених у листі голови правління "Укртелекому" Георгія Дзекона у ФДМ. "Попередній інтерес до приватизації компанії проявляла і російська 'Система' (володіє МТС)", - відзначив він. А прем'єр-міністр Юлія Тимошенко в минулий понеділок під час зустрічі із головою норвезького парламенту Турб’єрном Ягландом заявила, що запропонувала взяти участь у конкурсі і норвезькій Telenor (володіє 56,5% "Київстару"). В Telenor, Deutsche Telekom і Magyar Telekom учора відмовилися від коментарів. Одержати коментар Turkcell і згаданих інвестбанків не вдалося. Гендиректор "МТС-Україна" Андрій Дубовськов ще минулого тижня повідомив, що його компанія розгляне можливість участі в конкурсі із продажу акцій "Укртелекому".
До приватизації "Укртелеком" почали готувати ще в 2000 році. Але поки жодна спроба довести справу до конкурсу не увінчалася успіхом. Не став винятком і минулий рік - продажу перешкодило протистояння президента і прем'єр-міністра в питаннях приватизації та контролю над ФДМ. Учора на засіданні Радбезу президент Віктор Ющенко не забув відзначити, що не допустить "авантюрної приватизації" "Укртелекому" і цього року.
Оцінка "Укртелекома" в 7,5 млрд грн адекватна стартовій ціні держпакета, вважають аналітики. "Під час торгів частка може бути продана за 8-15 млрд грн, слушна оцінка компанії - 10 млрд грн, хоча ще рік тому 'Укртелеком' оцінювався в 12 млрд грн", - відзначив Олександр Паращій з ІК Concorde Capital. Іван Кім з "Ренесанс Капіталу" вважає, що для збереження інвестпривабливості "Укртелекому" продаж цього року необхідний - оператор продовжує втрачати частку ринку і, за очікуваннями аналітиків, покаже незадовільні результати в 2008 році. "Компанія потребує нового професійного менеджменту і капіталу.
І незважаючи на те, що нинішня криза відіб'ється на вартості компанії, затримки із приватизацією знизять її вартість ще більше", - сказав пан Кім. За оцінками КУА "ТАСК-Інвест", очікується, що чистий дохід компанії в 2008 році знизиться на 5%, EBITDA - на 49%. В III кварталі EBITDA компанії вже скоротилася на 40%, до 787 млн грн.
Що ще ФДМ планує продати цього року
Фонд держмайна виконає план приватизації цього року в розмірі 8,5 млрд грн лише за умови продажу держакцій великих підприємств, заявив учора в. о. голови фонду Дмитро Парфененко.
В 2008 році від продажу невеликих об'єктів держава виручила всього 480 млн грн із запланованих 9,8 млрд грн. "Левова частина об'єктів, які перебувають у списку на приватизацію, - неліквіди.
Розраховувати на велику їхню привабливість не доводиться, ми їх виставляємо на продаж з року в рік, - сказав пан Парфененко. - Якщо ми не приватизуємо ОПЗ, обленерго, 'Турбоатом' або 'Укртелеком', то не зможемо забезпечити таку суму".
Олександр Чорновалов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас