Рада НБУ пропонує направити частину прибутку Нацбанку у Фонд гарантування вкладів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада НБУ пропонує направити частину прибутку Нацбанку у Фонд гарантування вкладів

Казна та Політика
930
Рада Національного банку України (НБУ) на засіданні 10 лютого вирішила рекомендувати уряду направити частину суми перевищення доходів над видатками Нацбанку за 2008 рік до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.
"Ми знайшли можливість прийняти відповідні зміни в цьому кошторисі, звернутися до уряду і Мінфіну для забезпечення перерахування 1,988 млрд грн… до Фонду гарантування вкладів", - сказав голова Ради НБУ Петро Порошенко на прес-конференції.
За його словами, мова йде про надпланову позитивну різницю між доходами і видатками НБУ: після перерахування цих коштів залишки на рахунках Фонду перевищать 5 млрд грн, збільшившись із 3,2 млрд грн на сьогоднішній день.
При цьому він відзначив, що відповідні надходження в державний бюджет від Нацбанку за підсумками 2008 року планувалися на рівні 4,008 млрд грн, тоді як фактична позитивна різниця склала понад 7,5 млрд грн.
Голова Ради НБУ повідомив, що із суми перевищення доходів над видатками Нацбанку в 2008 році 3,5 млрд грн було авансом перераховано торік, а ще 1 млрд грн – 30 січня 2009 року.
У зв'язку із цим П.Порошенко відзначив, що уряд має й інші додаткові джерела для покриття дефіциту, які не були враховані в держбюджеті-2009.
Говорячи про перспективи діяльності Нацбанку в 2009 році, голова Ради Нацбанку відзначив, що існує висока ймовірність одержання Нацбанком збитку.
Доходи центрального банку скоротяться через формування резервів під надані кредити рефінансування, а також через зниження доходів від розміщення коштів золотовалютних резервів.
Крім того, П.Порошенко повідомив, що Рада НБУ рекомендувала правлінню Нацбанку розробити заходи для ощадливого використання коштів на утримання центрального апарату НБУ: пропонується обмежити видатки на купівлю автотранспорту, мобільний зв'язок, представницькі видатки, а також переглянути грошову винагороду службовців.
За його словами, частина зекономлених коштів повинна бути направлена на посилення банківського нагляду: планується розширення штату дирекції банківського регулювання на 50 одиниць.
Голова Ради НБУ також повідомив, що Рада 10 лютого відкоригувала основні принципи грошово-кредитної політики України на поточний рік, привівши їх у відповідність із досягнутими домовленостями з Міжнародним валютним фондом. За його даними, приріст грошової маси цього року запланований на 8%, бази – на 6%.
Як повідомлялося, у вересні-2008 прогноз зростання грошової маси в 2009 році очікувався на 30-35%. Грошова база в Україні в 2008 року виросла на 31,5% - до 186,7 млрд грн, монетарна маса збільшилася на 29,9% - до 514,7 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас