Скарбниця ООН напівпуста — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скарбниця ООН напівпуста

Казна та Політика
629
На сьогоднішній день усього 24 країни з 192 повністю сплатили внески в регулярний бюджет ООН за 2009 рік. І це, незважаючи на те, що фінансові правила ООН вимагають, щоб внески за поточний рік були сплачені до 31 січня, повідомляє бюджетна служба ООН. До кінця січня кошти в регулярний бюджет внесли лише 20 держав. У цьому списку опинилися Грузія і Вірменія.
На початку лютого свої фінансові зобов'язання перед Організацією виконали ще чотири держави. Стаття 19-а Статуту ООН говорить, що злісний неплатник втрачає права голосу. Станом на кінець минулого року, заборгованість країн-членів перед бюджетом ООН склала 750 мільйонів доларів. З пострадянських країн у чорний список увійшли Азербайджан, Грузія, Молдова і Росія.
Як запевнили "Дело" у МЗС, в України немає заборгованості перед ООН, однак у відомстві відмовилися уточнити, коли саме були зроблені розрахунки. Нагадаємо, у грудні 2006 року Генасамблея ООН затвердила нову шкалу внесків у бюджет ООН на 2007-2009 роки. За новою шкалою, внесок України зріс із 0,039 до 0,045% - до 1,22 мільйона доларів. Плюс до цього Україна щорічно додатково оплачує близько 500 тисяч доларів у рахунок погашення боргу перед бюджетом операцій з підтримання миру.
Нагадаємо, Україна заборгувала в період до 1996 року в бюджет ОПМ 133 мільйона доларів, а також пов'язану з нею заборгованість у розмірі 4,9 мільйона - саме ця сума поступово виплачується Україною. Сума ж 133 мільйона була пробачена, тому що ООН визнала, що заборгованість виникла не з вини України.
Традиційно, основне навантаження з наповнення бюджету ООН (близько 2 мільярдів доларів) лягає на плечі США. Штати щорічно платять близько 22% від усього бюджету ООН - 500 мільйонів доларів. В 2008 році вибухнув скандал, коли станом на травень загальний борг США перед ООН склав близько 300 мільйонів доларів.
Розмір внеску кожної держави в регулярний бюджет визначається як частка від загальних витрат Організації. Шкалу внесків кожні три роки встановлює Генасамблея ООН. При цьому враховуються рівень розвитку економіки і чисельність населення країн-членів. Фінансові зобов'язання члена ООН складаються із трьох частин: внесок у регулярний бюджет, виплати на миротворчість і витрати на утримання міжнародних трибуналів. Недавно був прийнятий окремий кошторис витрат на капітальний ремонт будівлі штаб-квартири ООН у Нью-Йорку.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас