Рахункова палата виявила порушень на 53,5 млн грн за результатами перевірки КНУ ім. Т.Шевченка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рахункова палата виявила порушень на 53,5 млн грн за результатами перевірки КНУ ім. Т.Шевченка

Казна та Політика
424
За результатами перевірки використання коштів державного бюджету України Київським національним університетом ім. Тараса Шевченка Рахункова палата виявила порушень внаслідок незабезпечення дієвого внутрішнього контролю з боку попереднього керівництва університету у 2007 - 2008 рр. на загальну сумі 53,5 млн грн. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати. У тому числі при здійсненні державних закупівель виявлено порушень на 30 млн грн. З порушенням законодавства проведено, практично, половину витрат на виконання ремонтних робіт, що, врешті, склало 23,5 млн грн.
Враховуючи співвідношення між студентами, які навчаються за державним замовленням і за контрактами, у 2007 р. тільки видатки загального фонду бюджету з оплати праці, розрахунково, завищені на 60 млн грн. При цьому на рахунках університету накопичено майже такі ж залишки коштів спеціального фонду. Збереження аналогічної тенденції у 2008 р. призвело до збільшення залишку невикористаних коштів спецфонду станом на 01 жовтня 2008 р. до 91,7 млн грн.
В порушення норм Бюджетного кодексу України керівництвом університету за рахунок коштів спеціального фонду бюджету співробітникам надано безвідсоткові позики, з яких нині частково списано та не повернуто 4,4 млн грн. Недотримання університетом норм законодавства при укладанні угод про оренду приміщень, спільну діяльність та співпрацю призвело до незаконного використання сторонніми організаціями вільних приміщень, втрат бюджету, а також незаконних витрат, загалом, на суму понад 2 млн грн.
Тільки площа земельних ділянок університету, на якій комерційні структури здійснюють будівництво житлових будинків, становить 54,6 га або 53,2% загальної площі ділянок, розташованих у м. Києві.
В порушення вимог Закону "Про вищу освіту", яким заборонено вилучення та передача державного майна, умовами укладених КНУ договорів передбачено перехід комерційним структурам права власності на 90% новостворених об"єктів. Відповідно до Земельного кодексу України, після завершення будівництва об"єктів на земельних ділянках, що належать університету та передані у якості інвестицій, 90% з них також перейдуть у власність забудовників. Зазначене призведе до втрати земельних ділянок, призначених для розвитку матеріально-технічної бази навчального закладу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас