НБУ продовжить підтримку курсу гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ продовжить підтримку курсу гривні

Валюта
4741
Національний банк України (НБУ) продовжить підтримку курсу гривні, знімаючи пікові навантаження на міжбанківський валютний ринок, повідомив виконувач обов'язків голови НБУ Анатолій Шаповалов агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
"Нацбанк збереже присутність на міжбанку, будемо згладжувати піки", – сказав він.
При цьому в.о. голови Нацбанку відзначив необхідність додаткового аналізу причин зростання котирувань, що спостерігалося в останні кілька днів, оскільки з погляду зовнішньоторговельного балансу ситуація трохи покращилася.
"Експортні надходження в січні вже збільшилися на 10% у порівнянні із груднем минулого року", – пояснив Шаповалов.
У зв'язку з цим він підкреслив, що в збереженні стабільного курсу зацікавлені самі банки, які вже усвідомлюють наявність істотних труднощів у позичальників з погашенням валютних кредитів навіть за сформованим на сьогоднішній день курсом.
Як повідомлялося, ринковий курс гривні на міжбанку в понеділок, 9 лютого, знизився до 8,15 грн/$1 з 8,10 грн/$1 за підсумками торгів у п'ятницю, 6 лютого. Нацбанк у цей день продав близько $90 млн за курсом 7,79 грн/$1: сукупний обсяг операцій з доларом склав майже $255 млн. У цілому з початку 2009 року курс гривні на міжбанку знизився на 1,23%, з 8,05 грн/$1.
В. о. голови НБУ також повідомив, що для підтримки національної валюти центральний банк із початку року продав на міжбанку $2,1 млрд: ця сума могла бути суттєво меншою, якби не було гострої політичної дискусії про діяльність Нацбанку.
За словами банкіра, тільки для стабілізації курсу після парламентських слухань про діяльність НБУ наприкінці січня-2009 центральний банк був змушений провести інтервенції на $450 млн.
Разом з тим Шаповалов підкреслив, що якщо курс удалося втримати від надлишкових коливань, то ситуація з відтоком депозитів з банківської системи в минулому місяці суттєво погіршилася: сукупний відтік депозитів у січні склав 19 млрд грн, або 5,2%, тоді як у грудні цей показник знизився до 0,01% і був навіть зафіксований приріст гривневих вкладів на 157 млн грн. За його даними, відтік депозитів з початку лютого вже склав 1,8 млрд грн.
В. о. голови НБУ підкреслив, що стабілізація курсової ситуації вимагає зусиль не тільки центрального банку: валютні авуари компаній-клієнтів банків становлять близько $3,6 млрд і кредитно-фінансовим установам доцільно провести переговори із власниками цих коштів щодо їхнього продажу на міжбанку.
"Макроекономічна ситуація дійсно важка. Вона гірша, ніж та, яка прогнозувалася раніше. Тому Нацбанку і банкам необхідно працювати єдиною командою над розв'язанням поставлених завдань. Насправді, іншого шляху в нас немає. НБУ готовий обговорювати з банками будь-які пропозиції, спрямовані на підвищення стійкості банківської системи", – сказав Шаповалов.
Крім того, він відзначив важливість підтримки валютного ринку з боку парламенту: НБУ ще в жовтні минулого року виступив за поновлення обов'язкового продажу валютного виторгу, однак ця ініціатива не знайшла підтримки в парламенті.
В. о. голови НБУ також заявив, що регулятор буде строго вимагати від банків своєчасного виконання зобов'язань перед вкладниками. "Нацбанк підсилить контроль над виконанням банками своїх зобов'язань перед вкладниками, щоб показати населенню, що стабільність у банківській системі відновлюється. Українці повинні усвідомлювати, що центральний банк буде захищати інтереси банківських клієнтів. І це в інтересах самих банків", - сказав він.
Говорячи про перспективи кредитного співробітництва з Міжнародним валютним фондом (МВФ), в.о. голови НБУ підкреслив, що переговори з ним будуть продовжені і залучення другого траншу коштів у рамках кредитної програми stand-by усе ще можливо.
"Співробітництво триває: іде аналіз ситуації, що склалася. Можливість залучення чергового траншу коштів зберігається. Основне питання – це перегляд бюджету. По Нацбанку – з боку Фонду висловлювалася критика щодо фіксації офіційного курсу на рівні 7,7 грн/$. Ми представили МВФ аргументацію своєї позиції: поки ми працюємо в рамках припустимого відхилення", – сказав Шаповалов.
У зв'язку з цим він нагадав, що в меморандумі уряду і Нацбанку, який був затверджений у рамках співробітництва із МВФ, допускається відхилення офіційного курсу національної валюти від ринкового на рівні не більше 2%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас