Ющенко: Консультації з РФ про отримання Україною кредиту "є продовженням ущербної безликої політики українського уряду" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Консультації з РФ про отримання Україною кредиту "є продовженням ущербної безликої політики українського уряду"

Кредит&Депозит
537
Консультації з РФ про отримання Україною кредиту у розмірі 5 млрд дол. "є продовженням ущербної безликої політики українського уряду". Про це Президент України Віктор Ющенко заявив під час візиту до Івано-Франківська, повідомляє прес-служба глави держави.
"Консультації, як вони обережно сьогодні називаються, на отримання 5 млрд дол. кредиту з російською стороною, є продовженням ущербної безликої політики українського уряду. Це кредит, який приводить до руйнації як економічного процесу, так і процесів утворення бюджету", - сказав Президент. За його словами, такі теми, як державний бюджет України і його дефіцит, а також розмір державного боргу, стосуються не лише уряду та його керівника, а й кожного громадянина України.
В.Ющенко нагадав, що в результаті урядового планування бюджету дефіцит складає орієнтовно 31 млрд грн, і ще близько 45 млрд грн планується спрямувати на рекапіталізацію банків. "Це дефіцит, який говорить, що уряд не може адекватно реагувати на виклики, які сьогодні є. Це уряд, який не хоче пропонувати політику змін і реформ. Це уряд, який просто проводить далі політику популізму, і це небезпечно", - сказав Президент.
Він запропонував уряду відмовитися від такого рівня по суті неконтрольованого дефіциту бюджету і в цьому контексті застеріг від ситуації, коли Україна знову отримає гіперінфляцію. "Україна може попрощатися з однорозрядною інфляцією", - переконаний глава держави. За його словами, вже сьогодні жоден експерт не підтвердить закладений у бюджеті показник інфляції 9,5%. "Ця дискусія торкається долі кожного громадянина", - наголосив Президент, вказавши, що наразі уряд не може контролювати інфляцію.
В.Ющенко назвав неприпустимим ведення переговорів про зовнішнє запозичення на значну суму в 5 млрд дол. у втаємниченому режимі. Самі ж переговори, за словами Президента, підтверджують, що уряд не може фінансово забезпечити власну бюджету політику. "Таке залпове запозичення спонукає таке саме залпове обслуговування", - сказав він.
Коментуючи останні домовленості щодо газу, Президент висловив думку, що, очевидно, їх невід'ємною частиною "могла бути домовленість політична, яка передбачає кредитування, тому що жодною іншою формою обслугувати таку ціну (на газ) Україна не може".
За його словами, коли уряд схиляється до тотальних запозичень за кордоном та ще й включаючи у це політичний зміст, це свідчить про непродуману і небезпечну політику, яка несе загрозу національним інтересам України.
Президент заявив, що остаточні коментарі можна буде давати, коли буде офіційно поставлено питання на проведення міжнародних переговорів по цій темі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас