Експерти: Спрощення процедури реструктуризації проблемних кредитів позитивно для банків і їхніх клієнтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Спрощення процедури реструктуризації проблемних кредитів позитивно для банків і їхніх клієнтів

Кредит&Депозит
1604
Постанова Національного банку №49, що спрощує реструктуризацію проблемних кредитів, є позитивною як для банків, так і для позичальників. Таку думку висловили опитані експерти ринку.
"Для ухвалення адекватних рішень необхідна свобода, щоб орієнтуватися в кожній окремій ситуації, виходячи з її особливостей", - підкреслив аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Климчук, відзначивши, що керуючись старою нормативною базою фінустановам було непросто вирішувати проблему реструктуризації проблемних кредитів фізосіб.
При цьому він вказав і на негативну сторону даної постанови. "Це надає банкам певну можливість трактувати більш проблемні кредити як менш проблемні і надавати не зовсім адекватну картину іншим суб'єктам, в т.ч. регулятору і інвесторам", - вважає експерт.
Разом з тим О.Климчук відзначив, що на даний момент немає повної статистики з рівня проблемних кредитів. "Повністю картину по проблемних кредитах на кінець минулого року можна буде побачити через три місяці. Але за нашими оцінками, до кінця року проблемні кредити досягнуть мінімум 10-15% від всіх активів ", - вважає він.
У свою чергу аналітик ІФГ "Сократ" Роман Сиротян також позитивно оцінив дану постанову НБУ. На його думку вона дасть банкам можливість гнучкіше підійти до питань реструктуризації боргів позичальників, а самим клієнтам - отримати від фінустанов додаткові преференції.
При цьому він оцінив обсяг проблемних іпотечних кредитів на сьогоднішній день в 5-10% від їхньої кількості, а споживчих кредитів - в 15-20%. Крім того Р.Сиротян вважає, що в найближчому майбутньому обсяг проблемних кредитів збільшуватиметься.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас