Moody's: Девальвація тенге підвищить тиск на рейтинги банків Казахстану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's: Девальвація тенге підвищить тиск на рейтинги банків Казахстану

Валюта
417
Зрослі ризики, що є результатом девальвації нацвалюти Казахстану - тенге, зроблять додатковий негативний тиск на рейтинги казахстанських банків, відзначає міжнародне рейтингове агентство Moody's.
Як говориться в повідомленні агентства, у підсумку це може привести до зниження рейтингів низки казахстанських банків.
"Від девальвації тенге можуть виграти казахстанські експортери, але вона може значно збільшити ризики для казахстанських фінансових організацій, а також боргове навантаження на компанії, які не займаються експортними операціями", - відзначає Moody's.
Експерти рейтингового агентства вважаються, що девальвація також збільшує вже і так високі ризики щодо рефінансування банківського сектору.
Крім того, на їхню думку, помітне ослаблення тенге вплине на можливість казахстанських позичальників погашати свої позики в іноземній валюті, що, у свою чергу, приведе до значного збільшення кількості безнадійних кредитів. У підсумку це змусить банки збільшити свої резерви на покриття сумнівних боргів, що надалі приведе до погіршення якості активів, прибутковості і показників достатності капіталу банків в 2009 році, відзначає Moody's.
Девальвація тенге, підкреслюється в повідомленні, також значно збільшує боргове навантаження казахстанських банків. Обслуговування зовнішніх боргів, заплановане на 2009 рік, вважає рейтингове агентство, може привести до виснаження банківської ліквідності і надмірного тиску на нацвалюту або валютні резерви.
Moody's Financial Institutions Group відслідковує рейтинги 17 комерційних банків Казахстану, загальна вартість активів яких становить $94,6 млрд станом на кінець 2008 року (96% від загальної вартості активів усієї банківської системи), і 7 фінансових організацій, 5 з яких є емітентами за участю держави в капіталі.
Більшість рейтингів банків і фінорганізацій перебувають на перегляді з можливим зниженням.
На думку Moody's, найбільш уразливими також є неекспортно орієнтовані сектори реальної економіки країни.
Так, обмеження доступу до банківських кредитів може привести до збільшення ризиків рефінансування на тлі погіршення грошових потоків компаній.
При цьому найбільший удар, вважає Moody's, припаде на компанії, що працюють у комунальному і транспортному секторах. Ці компанії, відзначає агентство, останнім часом збільшували інвестиції, і більшою мірою за рахунок залучення позик в інвалюті, а грошові потоки в них генеруються в тенге.
"Портфелі нафтогазових компаній, незважаючи на велику частку боргів в інвалюті, захищені завдяки тому, що всі угоди щодо нафти і газу здійснюються в доларах", - підкреслює агентство.
Moody's вважає, що кредитні показники і показники грошових потоків емітентів з нафтогазової галузі будуть визначатися більшою мірою цінами на нафту, ніж можливим подальшим знецінюванням тенге.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас