Глобальні ринки: Індекси свідчать про вповільнення рецесії, однак до зростання ще далеко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальні ринки: Індекси свідчать про вповільнення рецесії, однак до зростання ще далеко

Фондовий ринок
273
Корпоративне диво, що сталося у вівторок, коли декілька компаній показали несподівано гарні результати, у середу повторилося, але тільки в Європі. Electrolux показав менший збиток, ніж очікували аналітики, декілька компаній повідомили про зростання виторгу.
Позитивні настрої підтримало зростання американського невиробничого індексу ISM з 40,6 до 42,9 пунктів, що на тлі зростання виробничого індексу ISM (обробної промисловості) з 32,4 до 35,6 пунктів говорить про вповільнення рецесії. Про зростання казати рано, тому що поріг в 50 пунктів, що розділяє зростання і спад, ще далеко. Поліпшення індексів важливо, тому що воно є випереджальним показником самопочуття економіки.
Подібні дані дозволили європейським ринкам продовжити зростання - індекс DJ Stoxx 600 виріс на 2,6%. У той же час американським ринкам повторити зростання не вдалося. Індекси росли з відкриття, однак у середині сесії інвестори звернули увагу на падіння індексу MBA до 261,4 пунктів. Це свідчить про низьку активність на іпотечному ринку, а також на погану корпоративну звітність. У результаті, індекс S&P 500 упав на 0,8%. Європейським ринкам сьогодні, мабуть, доведеться перервати зростання.
Казначейські зобов'язання США знижують темп падіння
Казначейство США вчора підтвердило обсяг рефінансування на наступному тижні - випуск бондів складе 67 млрд. дол., більша частина яких доведеться на трирічні бонди. США також збирається ввести щомісячні аукціони з продажу семирічних бондів. Величезний обсяг позики змушує уряд використати криву прибутковості по всій її довжині, щоб навантаження не доводилося на один окремий рік.
Крім того, казначейство не наголошує на понадкороткі бонди, що мають низьку прибутковість, позики по яких потрібно часто рефінансувати. Обсяг пропозиції на ринку суверенного боргу приводить до падіння вартості суверенів, однак темпи зниження вже невисокі. Прибутковість по десятирічним бондам виросла на 3 п.п. до 2,91%. У сегменті короткострокових інструментів падіння цін не відбулося.
Спад споживання тягне вниз ціни на нафту, золото відновлюється
Ціни на нафту в середу почали спроби продовжити зростання, однак падіння фондових ринків США протверезило ринок. Можна стверджувати, що ефект від зниження видобутку країнами ОПЕК у січні вже повністю відіграний ринком, а спад у споживанні - ні. Запаси нафти знову виросли, цього разу на 7,2 млн. барелів. Таким чином, ми підтверджуємо високу ймовірність падіння нафти нижче 40 доларів за барель.
Ціни на золото виросли, відповідно до наших очікувань, квітневий ф'ючерс черговий раз перевалив за оцінку 900 доларів за унцію. Недавнє зростання євро вище 1,3 долари на тлі пролонгації ФРС доларових своп-ліній виявилося неспроможним. Євро знову опустився до оцінки 1,28 доларів. До побоювань з приводу економіки Єврозони тепер додалася небезпека депресії в Східній Європі, що не змогла виправдати надій на самодостатнє зростання.
Юрій Бєлінський
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас