Нацбанк допоміг кредитуванню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк допоміг кредитуванню

9132
Підчистити підсумковий баланс удалося небагатьом: більша частина банків втрачала строкову ресурсну базу. Причому не тільки гривневу, але й валютну. Однак процес нарощування кредитів однаково тривав - в основному за рахунок валютних свопів і рефінансування Нацбанку.
Останній місяць минулого року тільки закріпив тенденцію до вимивання ресурсів з банківської системи. Абсолютний відтік депозитів юридичних і фізичних осіб у гривні констатували 13 найбільших банків, у доларах - 14 банків, у євро - 15 кредитно-фінансових установ з 18-ти найбільших. Загальний відтік депозитних ресурсів з банківської системи в грудні склав 6,56 млрд. грн. Але навіть незважаючи на такі втрати, багато банків продовжували активно кредитувати.
Опитані банкіри стверджують, що продовження кредитування в деяких випадках стало можливим за рахунок погашення раніше виданих валютних кредитів. Ярослав Колісник, голова правління банку "Форум" (який збільшив гривневе кредитування на 34 млн. грн., а втратив 42 млн. грн. пасивів), стверджує, що кредитування в гривні тривало за рахунок свопів валютних ресурсів на гривневі. "У нас досить валюти, тому ми скорочували валютну ресурсну позицію, свопились у гривню, а потім продовжували кредитування", - пояснює банкір. При цьому довге рефінансування НБУ було порівнянно з відтоком пасивів (40 млн. грн.). Пан Колісник вважає, що в інших випадках кредитування також могло бути продовжене за рахунок свопів, при вивільненні валюти. Благо, зараз ставки залучення доларів на ніч на міжбанку становлять 1-3%.
При цьому доводиться констатувати досить дивний факт - Національний банк продовжував видавати банкам, що мають ресурси для фінансування позичальників, стабілізаційні кредити. Приміром, ПриватБанк, що втратив у грудні близько 1 млрд. грн. строкової ресурсної бази, збільшив гривневий кредитний портфель відразу на 5 млрд. грн. При цьому кредитний портфель ПриватБанку у валюті скоротився на $859 млн., а строкова ресурсна база у валюті збільшилася на еквівалент $132 млн. Разом у розпорядженні банку виявилися $987 млн. вільних ресурсів, чого саме досить для продовження кредитування навіть при мільярдному відтоку гривневих депозитів. За даними "Дзеркала тижня", станом на 15 грудня ПриватБанк одержав у НБУ рефінансування в розмірі 3,4 млрд. грн.
Більш заплутаною виглядає ситуація в Укргазбанку, який у грудні видав кредитів на суму 221,4 млн. грн., а втратив внаслідок відтоку депозитів 133 млн. грн. При цьому сума погашення валютних кредитів і відтоку валютних активів цього банку приблизно порівнянна: скорочення кредитного портфеля склало еквівалент $46 млн., а вилучення валютних депозитів - еквівалент $42 млн. Обсяг рефінансування, отриманого в НБУ - 1,285 млрд. грн.
Банк "Надра" взагалі умудрився наростити в грудні свій кредитний портфель на $14 млн., а втратив відразу $135,6 млн. і 760 млн. грн. у вигляді депозитів (скорочення гривневого кредитного портфеля склало 376 млн. грн.). До 15 грудня "Надра" одержав у НБУ рефінансування в розмірі 7,1 млрд. грн.
Експерти стверджують, що багато в чому кредитні операції грудня стали можливими саме завдяки активному рефінансуванню комерційних банків центробанком. Голова правління одного з великих банків стверджує, що кредитування реального сектору за рахунок коштів Нацбанку є дуже вигідним бізнесом, особливо після відносної стабілізації курсу на міжбанківському валютному ринку і перенасичення доларового міжбанку. "Це мистецтво - взяти в НБУ гривню під 12-18%, а потім перекредитувати нею позичальників під 25-30% річних або відправити на міжбанк", - говорить банкір.
На міжбанківському валютному ринку триває збільшення ставок, яке свідчить про тотальний ресурсний голод учасників ринку. Учора залишки на кореспондентських рахунках банків опустилися до позначки 15 млрд. грн., а ринок міжбанківських кредитів відкрився черговим зростанням котирувань: нічні гривневі ресурси коштували - 70/110%; тижневі - 65/90%, місячні - 40/70%.
Власне, ця політика банків подиву не викликає. Дивує мовчазна згода НБУ на нарощування кредитних портфелів банків під час надання коштів довгого рефінансування, яка, згідно з нормативними активами центробанку, видається "на підтримку ліквідності банків". До речі, у січні регулятор перестав публікувати ставки, за якими видає банкам довгі кредити.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас