Визнання судом ООН Зміїного островом дозволяє розвідку родовищ нафти і газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Визнання судом ООН Зміїного островом дозволяє розвідку родовищ нафти і газу

Енергетика
1934
Рішення, яким Міжнародний суд ООН визнав Зміїний островом і визначив берегову лінію України в зоні делімітації континентального шельфу і виняткових економічних зон у Чорному морі, дозволяє Україні і Румунії здійснювати розвідку та експлуатацію природних ресурсів у цій частині моря, вважає заступник голови секретаріату президента України Андрій Гончарук, передає прес-служба глави держави у вівторок.
Гончарук відзначає, що рішення суду має позитивне значення для розвитку українсько-румунського співробітництва, оскільки усуває з порядку денного двосторонніх відносин серйозний конфліктний фактор - наявність суперечки, яка торкається важливих для обох країн інтересів.
Він нагадав, що рішення суду визначило лінію розмежування континентального шельфу і виняткових економічних зон України та Румунії в північно-західній частині Чорного моря, тобто морських просторів за межами їх територіальних вод.
"Важливо відзначити, що рішення суду було прийнято одностайно та всесторонньо обґрунтоване судом з погляду міжнародного морського права і розроблених ним під час тривалої практики методів делімітації", - підкреслив Гончарук, нагадавши також, що більшість аргументів румунської сторони, на яких вона будувала свою позицію, суд відхилив. (Зокрема, Гаазький суд не погодився із твердженням, що о.Зміїний у свій час був включений до складу СРСР всупереч Паризькому мирному договору).
За словами Гончарука, суд також відкинув претензію Румунії на те, що навколо Зміїного може існувати лише 12-мильна зона, яка містить у собі тільки територіальне море.
"Лінія делімітації, проведена судом, підтвердила: о.Зміїний має також континентальний шельф і виняткову економічну зону за межами цієї смуги", - сказав заступник голови секретаріату.
Він нагадав, що в результаті визначеної судом лінії делімітації морські простори в її районі співвідносяться як 2,1:1 на користь України.
"На боці України залишилися практично всі розвідані нафтогазові родовища", - підкреслив Гончарук.
За його переконанням, установлення чіткої лінії розмежування створить сприятливі умови для залучення кожною зі сторін іноземних інвестицій з метою розвідки та експлуатації природних ресурсів у цій частині Чорного моря.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас