Росія може претендувати на коштовності, знайдені біля берегів Гайани — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія може претендувати на коштовності, знайдені біля берегів Гайани

1219
На дні Світового океану в цей час спочиває більше мільйона затонулих суден різних епох. Кілька днів тому американська компанія Sub Sea Search, що займається пошуком затонулих скарбів, зробила сенсаційну заяву: групою дослідників на відстані 40 морських миль (трохи більше 70 км) від узбережжя Гайани (Південна Америка) виявлено британське вантажне судно, що затонуло в червні 1942 року. За даними, оприлюдненими представниками компанії, на його борті перебувають цінності загальною вартістю 2,6 млрд. фунтів стерлінгів (близько $3,64 млрд. - золото, платина та алмази).
На даний момент представники Sub Sea Search не поспішають розкривати ні назву корабля, ні його місцезнаходження, для того щоб виключити можливість викрадення скарбів. Відомо одне: судно перевозило цінності в США в рахунок оплати по ленд-лізу. Швидше за все, більша частина цього скарбу належить або належала Радянському Союзу, а інша частина - Британії. Саме на їхню частку припадала основна частина цінностей, що переправлялися під час Другої світової війни в США, пише utro.ru.
Імовірно, судно було потоплено одним з німецьких підводних човнів U-67, але дослідники поки обережні у своїх припущеннях. Представники американської компанії, що знайшла судно, уже заявили про свої права на скарби. Вони послалися на міжнародну конвенцію, відповідно до якої країна, що виявила цінності, має на них виключні права. Однак звернення до суду для оформлення відповідних паперів зазнало повне фіаско: він відмовив Sub Sea Search у задоволенні позову.
На прес-конференції, що відбулася в Москві, російські експерти обговорили питання про можливість Росії претендувати на скарби. На думку президента Російської асоціації міжнародного морського права, професора Анатолія Колодкіна, із числа претендентів на золото та алмази слід виключити Гайану, тому що судно затонуло не в її територіальних водах, а на континентальному шельфі цієї країни.
Якщо ж буде підтверджено, що частина вантажу належала СРСР, це зробить Росію правонаступницею, повноправним претендентом на частку скарбів. На думку Анатолія Колодкіна, для того щоб підтвердити або спростувати право Росії на вантаж, необхідне ретельне вивчення історичних документів.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас