Господар всієї столиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Господар всієї столиці

Казна та Політика
2253
Кого в Україні не можна звинуватити в бездіяльності в тяжкий період світової кризи, так це київського градоначальника. Фонтануючи ідеями праворуч і ліворуч, Леонід Михайлович змушує посміхатися і хапатися за голову - байдужим до його ініціатив залишитися неможливо.
Цирк залишився...
Політолог Віктор Небоженко ще перед перевиборами відзначав: "Якщо Черновецький знову стане мером, ми одержимо людину, яка повністю буде впевнена у своєму божественному походженні". А з такою впевненістю до планів на вічне мерство або навіть президентство - рукою подати. Скільки там ще в країні бабусь залишилося? А скільки зерна та гречки в засіках? Вистачить на передвиборну президентську кампанію для Леоніда Михайловича? Звичайно, на одних бабусях кампанії не виграють.
Але тут ми вже зіштовхуємося з питанням, в якому стані перебуває політична культура громадян, які ігнорують вибори, вважаючи, що все вирішено. І в якому стані совість українських політиків, які перетворюють політичну діяльність і виконання безпосередніх обов'язків на цирковий виступ або сеанс у планетарії.
Чого варта тільки, наприклад, метушня навколо слона із зоопарку. Черновецький особисто несе шефство над капловухим. Правда, у скільки це мерові обходиться, сказати важко. Адже і сам градоначальник смутно пам'ятає суму - "десь сім-вісім": "Їхав на роботу в машині і згадав про те, що я годую слона на 100 тисяч гривень... на квартал або на місяць, не пам'ятаю". Не обійшов своєю увагою і більш звичних для наших широт тварин. На думку мера, хазяям елітних порід кішок і собак треба платити за свою любов у міську скарбницю.
Крім Черновецького, над тваринами шефствують всі його заступники: "Кожен заступник бере на себе окрему тварину: жаб люблять, слонів, крокодилів, бегемотів. Усі розібрали". Але крім шефства над слоном та іншими тваринами, Леонід Михайлович придумав, як зробити так, щоб "зоопарк був наповнений грішми по вінця". Тепер екзотичні леви і пінгвіни будуть прогулюватися в безпосередній близькості від лотків з продукцією народних умільців.
Повинен вийти такий гібрид Андріївського спуска і нормального зоопарку. Головна фішка цього задуму - пропозиція продавати матрьошки в образі українських політиків. Здається, більш актуально було б продавати лялечки вуду в тих же образах. Може, підкинути ідею мерові?..
Але достукатися до мера буде проблематично. Адже для того, щоб потрапити на прийом до посадової особи Київської адміністрації або особисто до мера, Черновецький пропонував ввести плату. Бачити Леоніда Михайловича - задоволення не з дешевих: за його ж словами, ціна планується не менше 100 тисяч доларів.
"Ви мені за все заплатите!"
"Я в захваті від того, що мені доля надала шанс наповнювати бюджет України". Не знаємо, про що там думала доля, але за останніми даними в бюджеті України за 2008 рік - "діра" на 3 мільярди гривень. Та й з бюджетом Києва в Леоніда Михайловича поки якось не виходить: розгляд головного кошторису столиці відкладали до лютого через невирішені газові питання і коливання доларового курсу. У зв'язку із цим всім дивним платним нововведенням знаходять єдине пояснення - латати діри в бюджеті. Поки щось виходить погано, адже навіть розібрати найвищу ялинку в Європі - це ту, що на київському Майдані - немає коштів. Ялинки, що самовикидаються, поки не придумали. "Бабусі понад усе" - спочатку пенсії виплатять, а потім і ялинку до травневих свят заберуть. А може, і на наступний рік залишать, чого добру пропадати. Прес-служба поки добірно виправдовується, мовляв, люди просили, щоб ялинка стояла довше. Станом на 29 січня ялинка на Майдані - живіша за всіх живих: непорушна і спокійна.
Турботою про бюджет просто наповнені всі пропозиції, що настільки голосно прогриміли, частина з яких втілена в життя. Підвищення вартості послуг ЖКГ, платна медицина в Києві, плата за в'їзд у столицю, необхідність платити за елітних домашніх улюбленців, платний в'їзд на цвинтарі, здача в оренду квартир "улюблених бабусь" (яких переселять в "елітні будинки для людей похилого віку")... Загалом, перефразовуючи популярний рекламний слоган: "Ви все ще дихаєте безкоштовно? Значить, ми йдемо до вас".
У відповідь на ухвалене рішення зробити в'їзд у Київ платним, громадська організація "Я люблю Житомир" запропонувала, щоб тепер вже кияни платили за в'їзд у центр сусідньої області. Особисто для Черновецького і його заступників передбачена елітна такса - 500 гривень. Але Леонід Михайлович може і не постраждати від цього: жителі Житомира пропонують оголосити його персоною нон-грата.
А в Києві ж за в'їзд на цвинтарі не будуть платити тільки горезвісні "пільгові категорії громадян". Те, що цією постановою порушується Конституція України, - нікого не бентежить. Головне, що бабусі залишаться задоволені. Черновецький спересердя навіть обіцяв ховати незаможних за свій рахунок...
За останній тиждень Леонід Михайлович встиг порадувати "улюблених бабусь" своєю формою і білосніжними трусами у водохресній купелі. Заповів після смерті своє серце на органи. Роздумує над створенням Київського міського патологоанатомічного бюро (промовчимо про масштаби можливої контрабанди органів). Такій активності позаздрила би й інша людина з "полум'яним серцем", як висловився Леонід Михайлович, - горьківський Данко.
Ще одна чудова ідея Черновецького - дозволити за гроші висаджувати каштани на Хрещатику. Дерева будуть огороджувати парканчиком і прибивати до них табличку з ім'ям "садівника". Так що незабаром символом багатства буде не новенький "мерс" або футбольний клуб у приватній власності, а квітучий каштан біля стін міськадміністрації.
До речі, про футбол. Серед активів Черновецького тепер і футбольний клуб. Зовсім недавно заслужений юрист України придбав ФК "Арсенал". Чекаємо нового податку - наприклад, на перегляд матчів за участю цієї команди або на "уболівання" проти неї.
Космічні маневри
"Прилетить раптом чарівник у блакитному вертольоті" - ця пісенька тепер і про київського мера. У свій час Черновецький ремствував, що хоче придбати гелікоптер, так от лихо - на українському ринку немає пропозицій. Тепер є. Не пропозиції, звичайно, а вертоліт у Леоніда Михайловича. Може літати й літаком - ці два транспортні засоби недавно додалися в гараж мера, до колекції автомобілів, що Леонід Михайлович сам називає своєю гордістю (серед них Maybach за 650 тисяч доларів і спорткар Mercedes-Benz SLR McLaren за 300 тисяч доларів). Для довідки: ціна дешевенького китайського гелікоптерика стартує з 54 тисяч доларів. Диво-апарат західного виробництва - у чотири рази дорожчий. Сам мер у відповідь на питання про вартість вертольота відповів коротко - "багато". Ціна на літак - "найдорожча". І хто тепер згадає, що саме Черновецькому належить фраза про те, що "чиновники вищих рангів повинні їздити на скромному недорогому вітчизняному транспорті".
Мер Києва - людина, від чиїх ініціатив журналісти очікують чергову сенсацію, яка всіма обговорюється, а звичайні люди хапаються за голову від ступеня шаленості цих ідей. Блок Кличка вважає, що Черновецький - злий прибулець. Льонею-Космосом його не називав лише ледачий. При всій повазі до людини, яка змогла створити великий концерн, безкоштовно годує безпритульних і допомагає тваринам, при всьому бажанні зрозуміти правдиві мотиви настільки епатажних його вчинків, вдається це аж ніяк не кожному.
У нас, щоправда, є своя версія: січнева гіперактивність Леоніда Михайловича в медіа-просторі - всього лише відволікаючий маневр. І тепер всі (і ми, як бачите, у тому числі) обговорюють космічного масштабу марення Черновецького, а не, скажімо, діри в столичному бюджеті, прийдешній колапс сфери житлово-комунальних послуг, відсутність світла та опалення в київських дитсадках і школах, корупцію в Київраді, необґрунтоване підвищення всіх можливих і неможливих тарифів...
І це було б смішно, якби не було так смутно.
"Бог дав кризу, щоб очиститися від невдах", - ще одна незабутня цитата мера. Леонід Михайлович, здається, кризу переживе гідно - при всій його своєрідності навряд чи хто зважиться назвати Черновецького лузером. Чого не скажеш про нас з вами...
Ірина Чорнуха
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас