"Ъ": Банки працюють з повною віддачею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Банки працюють з повною віддачею

Валюта
5297
В умовах дефіциту грошей на зовнішніх ринках капіталу українські банки почали погашати свої валютні борги. Вчора Національний банк повідомив, що в IV кварталі кредитні установи вперше за кілька років зменшили обсяг зовнішніх боргів - на $2,3 млрд. У нинішньому році їм необхідно повернути в 7 разів більше - $16,8 млрд, але економісти вважають, що банки зуміють розрахуватися з боргами.
Крім коштів МВФ і материнських структур, їм варто сподіватися на поліпшення ситуації на борговому ринку - частину коштів вони зможуть рефінансувати, але за високими ставками, стверджують інвестиційні аналітики.
У жовтні-грудні 2008 року Нацбанк зафіксував зниження розміру приватного зовнішнього боргу на $1,5 млрд (-1,6%), до $89,7 млрд на 1 січня, говориться у звіті Нацбанку про стан платіжного балансу України. Скорочення приватного боргу на $2,3 млрд, або 5,5%,- до $39,8 млрд - відбулося вперше за кілька років.
При цьому частка короткочасної заборгованості в структурі боргу зменшилася на 7,2 п. п. - у грудні чистий відтік короткочасних кредитів банків склав $1,6 млрд, тоді як за весь 2007 рік - $1,5 млрд, а обсяг такого боргу знизився до $9,3 млрд. "Скорочення обсягу зовнішніх надходжень при високих виплатах з раніше залучених ресурсів допомагало поліпшенню стану приватного зовнішнього боргу", - впевнені у НБУ.
Банки шукали кошти в умовах подвійного дефіциту - поточного і фінансового рахунків платіжного балансу, зафіксованого Нацбанком в IV кварталі в розмірі $9,3 млрд. Цей розрив фінансувався з резервів Нацбанку і першого траншу МВФ у розмірі $4,5 млрд. При цьому в останньому кварталі 2008 року зафіксоване різке зниження припливу валюти в країну - обсяги експорту українських товарів упали на 15,4%, а приплив прямих іноземних інвестицій склав усього $1,2 млрд. Населення купило в IV кварталі валюти на $5,3 млрд, хоча в грудні попит знизився до $1 млрд.
Разом з тим в 2009 році українським банкам потрібне більш істотне погашення зовнішньої заборгованості. За даними секретаріату президента банки повинні повернути кредити на $16,8 млрд. Фінансисти говорять, що виплатити цю суму цілком реально. "Згортання інвестиційних проектів приводить до того, що банкам повертаються видані кредити. І в них з'являються гроші для повернення взятих позик", - відзначає аналітик ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук. За його словами, тільки за цією схемою українські банки зможуть зібрати $5 млрд.
Кредитні установи можуть також розраховувати і на одержання рефінансування від НБУ. Аналітик ІК Concorde Capital Олександр Климчук вважає, що кількість банків, які вдадуться до такого джерела фінансування, буде невелика: "Кредит від МВФ буде направлятися на рекапіталізацію проблемних банків із введенням туди тимчасової адміністрації. Інший варіант допомоги - рефінансування, однак гроші будуть видаватися лише стійким банкам, які не мають проблем з узятими кредитами".
В 2009 році Україна планує одержати від МВФ чотири транші на загальну суму SDR 6,5 млрд ($9,78 млрд за курсом на 29 січня). НБУ повинен використовувати їх для підтримки платіжного балансу, що не суперечить продажу валюти банкам для погашення боргів. Крім того, Кабмін веде переговори зі Світовим банком про одержання позики на підтримку фінансового сектору.
Проблему повернення боргів дозволить вирішити також рефінансування кредитів на зовнішньому ринку. "Якусь частину боргів, не кажучи вже про підтримку материнських банків, вдасться рефінансувати, - впевнений радник голови правління Укргазбанку Олександр Охрименко. - Ринки позик зовсім не закрилися, і багато банків будуть змушені вдатися до нових позик".
За його оцінками, до середини 2009 року ставка з синдикованих кредитів для українських банків повинна скласти LIBOR+10-12%. "У своїх розрахунках ми виходимо з того, що ситуація із зовнішньою торгівлею також почне поліпшуватися", - додав Охрименко.
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас