Гримчак: Президент до останнього сподівався на повернення газового посередника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гримчак: Президент до останнього сподівався на повернення газового посередника

Енергетика
816
Президент до останнього сподівався на повернення газового посередника, але після зустрічі із президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу ці надії зникли. Таку думку висловив народний депутат, представник "Народної Самооборони" Юрій Гримчак, коментуючи те, наскільки можливе повернення на газовий ринок України компанії "РосУкрЕнерго", повідомили в прес-службі НС.
Юрій Гримчак відзначив, що багато вітчизняних політичних аналітиків та експертів називають заплановане на п'ятницю, 30 січня, засідання Ради національної безпеки та оборони України щодо газового питання останньою надією Банкової повернути на газовий ринок нашої держави скандально відомого посередника в особі швейцарської компанії "РосУкрЕнерго".
"І якщо ще вчора вранці і була така теоретична можливість, то вчора після зустрічі Президента України Віктора Ющенка із президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу вона зникла. Тому що пан Баррозу недвозначно пояснив голові нашої держави, що перегляд газових домовленостей між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом" у Європі буде сприйнятий як недружній крок офіційного Києва не проти Москви, а проти Євросоюзу, який уже відверто змучився чекати від Банкової хоч якоїсь політичної передбачуваності", - заявив політик.
Він вважає, що зараз "усе, на що здатний президент і його оточення, - це ще раз висловити своє невдоволення із приводу газових угод без чіткого пояснення справжньої його причини".
"Тому що якщо говорити про такі речі відверто, поклавши руку на серце, то хіба не Віктор Андрійович увесь цей час закликав українські уряди до прозорості в системі розрахунків за природний газ, до переходу на європейські ціни?", - відзначив він.
Юрій Гримчак заявив, що розуміє - президента як "простого обивателя" може лякати у формулі розрахунків вихідна розрахункова ціна на природний газ для України.
"Але, сказавши "А", слід говорити і "Б". У розрахунки закладена ціна на газ саме на піку його вартості в Європі. Однак у формулі також закладені і пікові ціни на газойль і мазут (співвідношення нинішньої ціни на ці продукти до закладеної у формулі і визначає коефіцієнт, за яким розраховується ціна газу). А це означає, що зниження на біржах цін на ці продукти буде значно відчутніше знижувати ціну і на природний газ для України", - заявив депутат.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас