Експерти: Ціна газу для промспоживачів у 2009 році виросте на 27% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Ціна газу для промспоживачів у 2009 році виросте на 27%

Енергетика
626
Ціна реалізації газу для промислових споживачів в 2009 році виросте в середньому на 27%. Такий прогноз у щомісячному огляді роблять аналітики ING Bank Ukraine.
На думку експертів, збільшення вартості газу цього року може мати найістотніший вплив на діяльність хімічної галузі, яка використовує природний газ як основну сировину у виробничому процесі.
"Занадто велике підвищення ціни на газ може змінити динаміку прибутковості національних хімічних виробників на негативну і змусити їх зупинити виробництво, принаймні, у середньостроковому періоді, поки їх не куплять якісь іноземні виробники, у яких є доступ до більш дешевого природного газу", - відзначається в огляді.
Аналітики прогнозують, що зупинка хімпідприємств значно погіршить загальні показники промислового виробництва цього року. У той же час, відзначають експерти, рішення уряду відмовитися від додаткової надбавки на природний газ для всіх промислових споживачів на рівні 12% з 1 січня може частково компенсувати негативний вплив зростання цін на газ на виробничі витрати.
Як повідомлялося, за оцінками Федерації роботодавців України, розрахункова вартість газу для промисловості буде становити 2,236 грн. за тис. куб. м, а за даними НАК "Нафтогаз України" – 2,600 грн. Розбіжність між цими оцінками становить 240 грн. за тис. куб. м ( близько 10% від вартості), що унеможливлює навіть прогнозне визначення собівартості продукції і рентабельності виробництва.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас