Глобальні ринки: Ринок нерухомості продовжує падіння, економіка не знаходить дна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальні ринки: Ринок нерухомості продовжує падіння, економіка не знаходить дна

Фондовий ринок
850
У вівторок продовжила надходити макроекономічна ій корпоративна статистика по США, якою особливо багатий поточний тиждень. Стан сектора нерухомості залишається поганим: вартість житла в 20 великих містах США в листопаді 2008 р. знизилася на 18,2% до листопада 2007 р., що відповідає показникам жовтня.
Інше дослідження показало падіння цін на вторинну нерухомість у грудні 2008 р. на 15,3%, що вище, ніж 13,6% у листопаді. На ринок чинить сильний тиск зростання пропозиції заставної нерухомості: кількість передач банкам застави по іпотечних кредитах в 2008 р. збільшилася на 81% до 2,3 млн. будинків. У грудні минулого року частка житла, проданого з аукціонів, у загальних продажах склала 45%, що привело до найбільш різкого за останні десятиліття падіння вартості нерухомості.
Єдиним позитивом на ринку нерухомості США залишається зростання продажів на вторинному ринку в грудні на 6,5%. Індекс продажів відскочив від мінімального за останні 6 років листопадового рівня, але в порівнянні з груднем 2007 р. впав на 3,5%. Завдяки збільшенню продажів оцінний час для продажу всього виставленого житла скоротився з 11,2 міс. у листопаді до 10,3 міс. Окремі позитивні новини в нерухомості не переважують загального валу негатива в економіці.
Зокрема, індекс споживчої довіри в США в січні продовжив зниження і досяг чергового історичного мінімуму, а уточнені дані з безробіття показують її зростання у всіх 50 штатах. Казати про досягнення економікою дна занадто рано.
Фондові ринки відскочили після падіння, нафта не бачить приводів для зростання. Світові фондові ринки вчора продовжили відновлення після падіння до мінімального за останні два місяці рівня минулого тижня. Індекс DJIA виріс на 0,5% до 8116, 10 з 18 західноєвропейських ринків також виросли. Причиною зростання стали перевищуючі песимістичні очікування прибутку таких компаній, як Siemens та American Express.
У той же час, на хибкий стан фондових ринків, на цьому тижні повинен дуже вплинути триваючий вихід корпоративної звітності і даних по ВВП США за 4Кв2008 р. Ціни на нафту на торговельній сесії в США впали на 9% до 42,2 дол. за барель на негативних економічних новинах, але змогли трохи відновити свої позиції на торгах в Азії після закриття фондових ринків. Золото відкотилося нижче 900 дол. за унцію через фіксацію інвесторами прибутків: з 15 січня ціна дорогоцінного металу виросла на 10%.
Юрій Бєлінський
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас