Олексій Савченко поділиться по-партнерськи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олексій Савченко поділиться по-партнерськи

Фондовий ринок
2499
Криза дозволяє менеджерам банків купувати фінансові активи, що подешевшали. Колишній топ-менеджер Укрсоцбанку Андрій Оністрат повідомив про намір одержати контроль над 50% Партнер-Банку, частину з них власник кредитної установи Олексій Савченко готовий віддати йому в якості опціону. Учасники ринку констатують, що зараз найкращий час для купівлі банків - невеликий Партнер-Банк може коштувати нижче номіналу.
Учора новопризначений перший заступник голови правління Партнер-Банку Андрій Оністрат заявив про намір стати співвласником кредитної установи.
"Останні шість років я присвятив Укрсоцбанку і дотепер є його міноритарним акціонером. Але я втратив мотивацію там працювати і не прагну залишатися найманим менеджером (до жовтня 2008 року був керуючим київською обласною філією Укрсоцбанку), - сказав журналістам Оністрат. - За минулі кілька місяців я провів близько трьох десятків переговорів і вирішив, що Партнер-Банк - найкраща пропозиція. Ми домовилися з Олексієм Савченком (власник банку), що я входжу в банк на посаду першого заступника і протягом шести місяців ухвалюю остаточне рішення про купівлю 50% банку". В. о. голови правління Партнер-Банку Олексій Савченко та Андрій Оністрат відмовилися повідомити ціну угоди. "Будь-який менеджер має право на опціон: частина пакета може бути його опціоном, а частина - йому продана. Ми будемо обговорювати деталі", - пояснив Савченко.
Партнер-Банк працює на ринку менше трьох років - ліцензія отримана в травні 2006 року, і, за інформацією учасників ринку, банк створювався спеціально для продажу. На початку 2008 року безрезультатно завершилися переговори про купівлю кредитної установи німецьким інвестфондом за $30-50 млн. У квітні Олексій Савченко заявив, що відмовився продати Партнер-Банк турецькому Garanti Bank за 2,7 капіталу - $35 млн. Після цього в Україні почалася криза, і ціни на банки впали.
За даними Асоціації українських банків, на 1 жовтня 2008 року Партнер-Банк займав 117-е місце за активами (491,19 млн грн) і 123-е за капіталом (82,223 млн грн). За даними банку, його капітал - 94 млн грн (регулятивний - 106 млн грн). За даними Нацбанку, на 1 жовтня 2008 року 100% акцій Партнер-Банку належало ТОВ "Скорпіон Інтерплюс", але фактичним його власником вважається Олексій Савченко.
Учасники ринку вважають, що зараз не найкращий час для продажу банку, але найкращий для покупки. В умовах кризи невеликий банк коштує дуже мало, тому частка в Партнер-Банку може бути навіть безоплатно віддана Оністрату в якості винагороди за роботу, вважає голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
"Якщо в банк входить новий партнер і бере на себе відповідальність за його розвиток у непростих умовах, це правильно. А частка в банку може бути бонусом, щоб урятувати бізнес, - вважає банкір. - Новий партнер ризикує своїм капіталом, тому стратегія повинна бути розроблена мінімум на рік. Зараз банк не вартий нічого, мультиплікатора немає. Він може бути проданий нижче номіналу". "Зараз найкращий час купувати банки. Раз він пішов на це, виходить, усе давно прорахував, зібрав грошей. Можливо, йому потрібний цей банк для обслуговування певних фірм", - припустив заступник голови правління Першого інвестиційного банку Сергій Каплин.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас