Аналітики: Введення тимчасової адміністрації у банк "Надра" може привести до дострокового погашення його євробондів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Введення тимчасової адміністрації у банк "Надра" може привести до дострокового погашення його євробондів

2462
Введення тимчасової адміністрації в банк "Надра" (Київ), рекомендоване секретаріатом президента України, може викликати дострокове погашення єврооблігацій банку, що прописано в проспекті емісії його євробондів, вважають аналітики інвестиційних компаній.
Фінансовий аналітик Astrum Investment Management (Київ) Сергій Фурса допускає, що НБУ почне спроби врятувати банк "Надра", оскільки останній є сьомою за розміром активів фінансовою установою України і його банкрутство здатне зробити сильний негативний вплив на всю банківську систему.
"Ми вважаємо, що в умовах невизначеності зі структурою власності банку і, отже, відсутності підтримки акціонерів уведення в банку тимчасової адміністрації неминуче, враховуючи значні обсяги наданого йому фінансування. Тимчасова адміністрація хоч і фактично рівнозначна дефолту, однак набагато краща від останнього. А настання дефолту вкрай імовірно без оперативного втручання регулятора, що й підтверджується введенням куратора НБУ", - сказав С.Фурса.
При цьому аналітик додав, що введення тимчасової адміністрації буде супроводжуватися мораторієм на виплату боргів кредиторам, що в підсумку приведе до неможливості дострокового погашення цінних паперів навіть у випадку формального спрацьовування однієї з ковенант.
Крім того, за його словами, ризик пред'явлення до дострокового погашення єврооблігацій на $175 млн непорівнянний з ризиком банкрутства банку "Надра", який, тільки згідно з публічною інформацією, одержав 7 млрд грн рефінансування НБУ і володіє одним з найбільших у країні обсягом залучених коштів населення.
Аналітик інвесткомпанії "Трійка Діалог" Катерина Сидорова, у свою чергу, відзначає, що в поточній ситуації платоспроможність банку "Надра" може в значній мірі залежати від одержання зовнішньої підтримки - стабілізаційних коштів НБУ або коштів акціонерів.
За її даними, масових продажів паперів банку "Надра" поки не відзначається, однак індикативні ціни на єврооблігації з погашенням в 2010 році (обсяг - $175 млн) опустилися до досить низьких рівнів - у межах 19% від номіналу, що свідчить про те, що ринок досить високо оцінює ймовірність дефолту по цих паперах.
Аналітик додала, що поява в останні дні негативного новинного потоку навколо банку "Надра" ініціювала продажу єврооблігацій інших українських банків – ПриватБанку, Альфа-банку (Україна), Укрсоцбанку.
Тим часом, за даними С.Фурси, єврооблігації банку "Надра" не реагують на негативне інформаційне тло у зв'язку з низькою ліквідністю випуску. "Поточна прибутковість євробондів банку близька до 100%", - відзначає він.
Як повідомлялося, банк "Надра" у червні-2007 розмістив трирічні єврооблігації на $175 млн під 9,25% річних. Лід-Менеджери – HSBC Bank Plc і UBS.
ВАТ "КБ "Надра" засновано в 1993 році.
За даними Нацбанку України, на 1 жовтня 2008 року його найбільшими акціонерами були Novartik Trading Limited (60,9967%) і Manmade Enterprises Limited (обидві - Кіпр, 30,7406%). За даними агентства Fitch, до початку квітня-2007 основними акціонерами банку були Вадим П’ятов, Сергій Лагур, Тимотеуш Флейшар та Ігор Гіленко (бенефіціарні власники 86,6% акцій, включаючи 31,4% акцій, що належать президентові банку І.Гіленку).
Згідно з даними Нацбанку України, до 1 жовтня 2008 року за розміром загальних активів (26,186 млрд грн) банк "Надра" займав 7-е місце серед 181 банку, що діяв у країні.
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings 20 січня знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) банку "Надра" з рівня "CCC" до "CC" зі збереженням негативного прогнозу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас