Прострочені фонди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прострочені фонди

Фондовий ринок
1090
Учасники ІСІ з обмеженим терміном дії вторгували право продовжувати життя своїм фондам. Інвестори сподіваються перечекати кризу і повернути капіталовкладення.
Інвестори - на вихід
Тривала криза на вітчизняному фондовому ринку поставила у скрутну ситуацію учасників закритих інститутів спільного інвестування (ІСІ). Закриті фонди створюються на певний термін і після його завершенні зобов'язані продати активи і розрахуватися з інвесторами.
Очевидно, що учасники фондів, закінчення терміну дії яких доводиться на пік фондової кризи, приречені на втрату своїх інвестицій і фіксування збитків. Керуюча компанія попросту буде змушена продавати ЦП, що знецінилися в результаті кризи і які в умовах зростаючого ринку могли б забезпечити учасникам фонду високий інвестиційний доход. Інша справа відкриті ІСІ, які створюються на необмежений термін.
У таких фондах інвестори мають можливість роками перечікувати кризу, розраховуючи на поновлення зростання вартості акцій на фондовій біржі і, відповідно, на повернення інвестицій. За даними Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР), близько 50 пайових і корпоративних інвестиційних фондів у своїх документах вказали як строк закінчення діяльності 2008-2009 р. За словами фондовиків, мінімум чотири закритих ІСІ з високою часткою участі фізосіб повинні будуть завершити свою діяльність протягом року.
Втім, інші ІСІ, термін завершення роботи яких доводиться на 2010 р. і більш віддалені періоди, знаходяться у ненабагато кращому становищі. Ніхто не береться прогнозувати, як довго вітчизняний ринок буде перебувати в кризовому стані і коли можна чекати поновлення зростання вартості українських ЦП.
Нагадаємо: на думку фондовиків, ринок акцій вже досяг так званого цінового дна, і продаж акцій буде означати для торговців ЦП фіксування збитків. Представники КУА вважають, що в найкращому разі перші ознаки поновлення стабільного зростання фондового ринку можна буде спостерігати не раніше, ніж за рік-два. Отже, навіть у фондів, які мають "відтермінування", буде дуже мало часу для одержання доходу на фондовому ринку, що відновить зростання.
Минулого вівторка, 20 січня, індекс цін на акції на торгах фондової біржі ПФТС склав всього 285,92 пункту. З початку року індекс ПФТС продовжує знижуватися - падіння досягло 5,1%. За 2008 р. даний індикатор цін на фондовому ринку обвалився на 74,3%, і на 30 грудня 2008 р. становив 301,42 пункту.
При цьому в січні обсяги торгів ЦП мінімальні. За словами Михайла Ройка, президента фондів КУА "Амадеус", це пояснюється або проведенням технічних угод, або продажем КУА пакетів акцій, що залишилися в портфелях, для відшкодування витрат на оренду офісів і зарплату співробітникам. З початку року денний обсяг торгів ЦП на ПФТС всього двічі перевищив позначку в 500 млн грн. Частіше можна було спостерігати денний обсяг торгів на рівні 1-8 млн грн. за одну торговельну сесію.
За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ), на 30 жовтня 2008 р. активи невенчурних фондів становили 4,4 млрд грн. При цьому на ІСІ закритого типу доводилося 88% вартості активів невенчурних фондів.
Слід зазначити, що за січень - жовтень 2008 р. вартість активів відкритих ІСІ скоротилася на 45,35%, інтервальних - на 37,83%. Примітно, що за той же період активи закритих ІСІ показали зростання на 17%, тому що з цих фондів не було відтоку інвесторів, адже учасники закритих ІСІ не можуть вийти з фонду в будь-який час. Більше того, втрата вартості активів закритих ІСІ компенсувалася за рахунок створення нових фондів. Так, на початок 2008 р. діяли 114 закритих інвестфонда, а на 30.10.08 р. - вже 170. Якщо ж розглянути ситуацію по окремих фондах, то можна побачити різке скорочення вартості чистих активів (ВЧА) закритих ІСІ за III квартал минулого року.
Нагадаємо: саме протягом III - початку IV кварталів 2008 р. український фондовий ринок найбільше стрімко падав на цінове дно.
Дали термін
Розуміючи сформовану ситуацію, учасники закритих ІСІ ще минулого року почали порушувати питання про можливе продовження роботи фондів. "Коли ми влітку минулого року починали з КУА "КІНТО" обговорювати цю тему, то ініціатива виходила від акціонерів наших фондів", - говорить Ройко.
Треба визнати, що зусилля фондовиків не пропали даремно. На початку січня Президент України підписав прийняті Верховною Радою виправлення до Закону "Про інститути спільного інвестування (пайові і корпоративні фонди)", які набирають чинності з 14 лютого 2009 р.
Законодавчі нововведення дадуть закритим фондам можливість продовжувати термін своєї роботи. Так, продовження терміну діяльності термінового ІСІ дозволяється тільки у випадку зменшення його ВЧА на 20% і більше протягом останніх 12 місяців роботи. При цьому продовжувати цей термін можна тільки один раз. У цьому випадку ІСІ зобов'язаний викупити власні ЦП в акціонерів (учасників), які голосували проти прийняття такого рішення, а також в учасників, які не приймали участі в голосуванні за даним рішенням і вимагали в ІСІ викупити ЦП. Втім, треба врахувати, що порядок продовження терміну діяльності ІСІ ще повинен бути встановлений ДКЦПФР.
"У закритих фондах можуть бути проведені збори акціонерів, на яких будуть прийматися рішення про перенесення термінів закриття фонду. Природно, рішення будуть прийматися і на рівні ДКЦПФР", - пояснює Олег Морква, генеральний директор КУА "ІНЕКО-Інвест".
Як стало відомо, ДКЦПФР погоджує з Держкомпідприємництвом проект змін у Положення про реєстрації регламенту ІСІ та ведення єдиного реєстру ІСІ, які повинні врегулювати процедуру продовження терміну дії інвестиційних фондів. Примітно, що даний документ Комісія розробила, не чекаючи прийняття законодавчих виправлень до Закону про ІСІ.
"Проект змін до регуляторних актів розроблений Комісією з метою захисту прав учасників пайових і корпоративних інвестиційних фондів в умовах фінансової кризи в Україні, - говориться в пояснювальній записці до проекту рішення ДКЦПФР. - Розрахунки з учасниками ІСІ в умовах прояву кризових явищ, у тому числі на ринку ЦП, неможливі без істотної втрати інвесторами таких фондів власних капіталовкладень".
Відповідно до проекту змін доПоложення ДКЦПФР, продовжувати термін діяльності інвестфондів можна буде не більш, ніж на два роки. За словами члена ДКЦПФР Сергія Бірюка, Комісія доробить існуючий проект з урахуванням прийнятих Верховною Радою законодавчих виправлень у Закон про ІСІ. При цьому Бірюк відзначив, що дискусійними залишаються питання про те, чи варто регулятору дозволяти продовження терміну діяльності всім ІСІ і якими повинні бути механізми контролю над діяльністю фонду, що вирішив почекати із закриттям.
"Комісія ухвалила рішення щодо можливості продовження роботи ІСІ. Ми доопрацюємо документи з урахуванням вимог Закону, - говорить Сергій Бірюк. - Ми повинні розуміти, що можуть виникати ситуації, не пов'язані з діяльністю КУА, наприклад обвал ринку. У компанії буде два роки, і вона повинна буде виявити професіоналізм, щоб якось накопичити ресурси".
Представники КУА погоджуються, що для продовження терміну дії закритого фонду дійсно повинні бути вагомі підстави. "Повинне бути обґрунтування того, що падіння ВЧА фонду викликано ринковою ситуацією, а не діями його КУА. Це було окремим предметом дискусії", - говорить Ройко. У противному випадку, існує ризик, що КУА стануть зловживати можливістю одержання відтермінування завершення діяльності інвестфондів.
Запізніла свобода
Якщо закритим ІСІ нададуть два роки на спробу повернути і примножити отримані від приватних інвесторів кошти, то відкритим фондам, хоч і із запізненням, але дали можливість уникнути втрати інвестицій. Виправлення до Закону про ІСІ передбачають більш м'які вимоги до диверсифікованості активів публічних фондів.
"Законодавчі виправлення дозволяють публічним фондам більш ліберальну диверсифікованість активів, - відзначає Морква. - В умовах нестабільного ринку і потенційної небезпеки масового дефолту з облігацій нові норми диверсифікованості будуть дозволяти хеджувати свої ризики і виходити з тих активів, які є найбільш ризикованими".
Зокрема, прийняті виправлення підвищили норми інвестування в банківські депозити, золото, ощадні сертифікати, а також у державні ЦП. При цьому зняті обмеження на інвестування активів ІСІ в акції та облігації українських емітентів. Щоправда, у цьому випадку для ІСІ залишиться обмеження на вкладення коштів у ЦП одного емітента.
На думку голови ради УАІБ Дмитра Леонова, виправлення до Закону, прийняття яких тривалий час домагалися учасники ринку та ДКЦПФР, почнуть діяти із запізненням. "Якби це, як очікувалося, відбулося восени минулого року, вплив кризи на діяльність ІСІ був би значно меншим", - вважає він.
Втім, нові можливості інвестування не знімають з КУА проблем з вибором надійних активів. За словами учасників ринку, якщо торік найбільш ризиковим активом були акції, то нинішній рік може піднести масу сюрпризів з корпоративних облігацій.
"Незрозуміло, що краще - інвестувати в акції, які можуть у майбутньому показати зростання вартості, і компенсувати втрати або вкладати кошти в корпоративні облігації, емітенти яких можуть оголосити дефолт", - міркує Олег Морква.
Дійсно, за даними аналітичного звіту компанії "Аструм Інвестмент Менеджмент", вже відзначені перші дефолти з облігацій фінансових установ.
"12 січня 2009 р. повинна була відбутися оферта з облігацій АКБ "Причорномор'я" (обсяг випуску - 5 млн грн.) У цей же день було оголошено про введення в банк тимчасової адміністрації НБУ. Таким чином, ринок де-факто зіштовхнулася з першим дефолтом з облігацій фінансового сектора", - повідомляється у звіті.
На думку експертів, на ринку почнуться масштабні потрясіння, якщо будуть зафіксовані проблеми з погашенням облігацій банків першої тридцятки.
Чиновник - про підстави
Сергій Бірюк, член ДКЦПФР:
- Ми виходимо з того, що продовжувати діяльність фонду можна, якщо є падіння вартості чистих активів більш ніж на 20%. Повинне бути обґрунтування такого рішення, повинна бути звітність щодо того, як ІСІ поступово покращує ситуацію.
Але якщо фонд росте і при цьому хоче продовжити термін своєї діяльності, то це неправильно. Нехай у такому випадку КУА зафіксує прибуток, розрахується з інвесторами, а потім відкриває новий фонд. Відбутися може що завгодно: ринок є ринок. Але в той же час безконтрольності та можливості творити, що заманеться, на свій розсуд, не повинно бути.
Фондовик - про захист інтересів
Андрій Рибальченко, генеральний директор Української асоціації інвестиційного бізнесу:
- Дійсно, багато фондів закінчують свою діяльність цього року. Ситуацію на фондовому ринку не можна віднести до розряду сприятливих. Багато фондів будуть намагатися за узгодженням з інвесторами продовжувати терміни своєї діяльності, щоб зараз не реалізовувати свої активи. Звичайно ж, УАІБ буде відстоювати інтереси інвесторів і також клопотатися про продовження термінів діяльності фондів.
За новим Законом (про ІСІ), який набере чинності з 14 лютого, передбачена можливість продовження терміну дії фонду за рішенням ДКЦПФР.
Фондовик - про закони інвестування
Роман Сазонов, президент ІФГ "Сократ":
- Падіння більш ніж на 20% ВЧА фонду як умова для продовження його діяльності - це оптимальне рішення. За минулий рік фонди показали набагато більш негативну динаміку, що було обумовлено об'єктивними ринковими факторами. Падіння вартості ЦП в усьому світі склало понад 20%. Дозволити фондам продовжувати термін своєї діяльності - дуже правильний крок. За минулий рік фонди, що інвестували в акції, показали падіння на 60-70%. Один із законів інвестування говорить, що не можна виходити з фондів, коли ринок перебуває в нижній точці.
Останні два місяці показують, що нижній рівень вже досягнутий. З погляду інвестора, виходити з фонду зараз неправильно. Добре, що фондам дали можливість продовжувати термін діяльності всього один раз і максимум на два роки. Постійно користуватися таким механізмом теж не можна.
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас