Fitch знизило рейтинги чотирьох українських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch знизило рейтинги чотирьох українських банків

4709
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) чотирьох українських банків: Кредитпромбанку, Укргазбанку і ВіЕйБі Банку – з "B-" до "CCC" і Родовід Банку – з "CCC" до "CC", говориться в повідомленні агентства.
Згідно з ним, агентство також знизило національний довгостроковий рейтинг Діамантбанку та індивідуальний рейтинг Сведбанку (Україна).
Одночасно Fitch підтвердило рейтинги семи інших українських банків – ПриватБанку, Першого українського міжнародного банку (ПУМБ), Індустріалбанку, банків " Кредит-Дніпро", "Форум", "Південний" і "Хрещатик".
Прогноз по довгострокових РДЕ всіх банків, крім Діамантбанку, який не має РДЕ, – "негативний".
Агентство уточнює, що рейтингові дії відбулись слідом за аналізом по 11 приватних українських банках, що перебувають у власності українських власників, а також по двох банківських установах у власності іноземних власників – Сведбанку (Україна) і банку "Форум".
"Зниження рейтингів відбиває посилення ризиків ліквідності та ризиків, пов'язаних з якістю активів, а також підвищення тиску на капітал, з якими зустрічаються українські банки через різке знецінення гривні в четвертому кварталі 2008 року, і більш слабкий прогноз відносно економіки України", - відзначається в повідомленні Fitch.
На думку агентства, банки, рейтинги яких були знижені, є найбільш уразливими до цих ризиків через стратегії, що проводилися в останні роки, націлені на збільшення погіршення якості активів, що вже проявилося, показників капіталізації і/або ліквідності в цих фінансових організацій.
Підтвердження рейтингів банків "Південний", "Кредит-Дніпро", "Хрещатик" та Індустріалбанку враховує нішеву регіональну клієнтську базу цих банків і їх у цілому трохи більш сильну, хоча все-таки потенційно вразливу капіталізацію, говориться в повідомленні.
Згідно з ним, підтвердження рейтингів ПриватБанку і ПУМБ відбиває їх більш міцну клієнтську базу, більш значні можливості з поглинання збитків і якість управління ризиками вище середнього рівня (для українського ринку).
У той же час "негативний" прогноз по рейтингах усіх банків, що мають українських власників, відбиває можливість подальшого зниження рейтингів, у тому числі й у тих банків, рейтинги яких були підтверджені, оскільки складне операційне середовище продовжує впливати на якість активів, капітал і ліквідність банків.
Fitch також повідомляє про те, що в найближчому майбутньому розгляне рейтинги українських банків, що перебувають у державній власності, а також тих банків з іноземними власниками, які не охоплені в даному повідомленні, приділяючи особливу увагу їх індивідуальним рейтингам.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас