У Ющенка припускають, що газові угоди будуть розірвані, якщо Дубина їх підписав під тиском — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Ющенка припускають, що газові угоди будуть розірвані, якщо Дубина їх підписав під тиском

Енергетика
2327
Уповноважений Президента України з енергетичних питань Богдан Соколовський вважає, що підписані 19 січня угоди між "НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" можуть бути визнані недійсними у випадку доведення факту тиску на голову "Нафтогазу" Олега Дубину під час їх підписання в Москві. Про це повідомила прес-служба Президента.
Зокрема, Соколовський заявляє, що попередній аналіз підписаних документів дає підстави говорити про ознаки тиску на Дубину у ніч підписання контрактів - 19 січня в м. Москві, що могло негативно відбитися на його здоров'ї і привело до госпіталізації відразу по поверненню в Київ.
"Очевидно, що питання про застосування тиску до підписантів газових контрактів повинно бути досліджено у встановленому законом порядку, у випадку підтвердження такого факту, з'явиться питання про легітимність даних документів", - відзначає Уповноважений Президента.
"Між іншим, газова угода між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" може бути визнана недійсною, якщо воно була укладена під тиском", - сказав він, додавши, що такими є вимоги й українського, і російського, і шведського законодавства, якими регулюються дані документи.
Крім того, Соколовський нагадав, що минулого тижня був даний докладний аналіз економічної складової підписаних договорів, який свідчить про те, що підписані документи не відповідають директивам Президента і суперечать базовим домовленостям у сфері газозабезпечення України, досягнутим протягом 2008 року.
Також Соколовський додав, що контракти від 19 січня за змістом, формою і стилістикою принципово відрізняються від проектів, які пророблялися тривалий час, були погоджені на корпоративному рівні з Росією і підготовлені до підписання 31 грудня 2008 року.
Також тексти підписаних контрактів свідчать про те, що вони зроблені наспіх, без аналізу наслідків, потенційних ризиків і навіть без вичитування фахівцями, у першу чергу юристами. "Виглядає так, немов документи робилися "як аплікація з попередніх проектів і ультимативних вимог", - відзначив Соколовський.
"Є всі підстави сумніватися, що такий досвідчений фахівець і переконаний український державний діяч, як Олег Дубина, міг з доброї волі, усвідомлено підписати згадані документи", - відмітив він.
Очевидно, що об'єктивну інформацію про умови та причини підписання згубних для України контрактів від 19 січня 2009 року може надати тільки особисто голова правління НАК "Нафтогаз Україна" Дубина після свого видужання.
"Враховуючи це, а також норми людської етики і християнської моралі, будь-кому, у тому числі керівництву Кабінету Міністрів України, було б доцільно втриматися від коментарів про здоров'я Олега Дубини, які можуть бути розцінені також як психологічний тиск на нього", - відзначає Соколовський.
Секретаріат Президента продовжує аналізувати підписані 19 січня газові контракти і найближчим часом надасть їм докладну оцінку, як з економічної, так і юридичної точки зору.
Довідка прес-служби Президента. Газовими контрактами, підписаними в Москві 19 січня 2009 року, визначено, що вирішення суперечок може здійснюватися згідно зі шведським законодавством у Стокгольмському суді.
Нагадаємо, зараз Олег Дубина перебуває в лікарні Феофанія, де ще пролежить 3 тижні. 22 січня він був госпіталізований у передінфарктному стані.
Раніше прем'єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила, що Дубині зробили операцію на серці.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас