Експерт: Nabucco може позбавити Європу від енергетичної залежності від "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Nabucco може позбавити Європу від енергетичної залежності від "Газпрому"

Енергетика
871
Реалізація проекту газопроводу Nabucco, який щорічно забезпечуватиме Європу газом в обсязі 26–32 мільярди кубометрів з Азербайджану, Туркменістану і Узбекистану, може позбавити Європу від енергетичної залежності від "Газпрому". Таку думку висловив експерт Центру НОМОС Михайло Гончар.
За словами експерта, Nabucco має для європейців великий потенціал, розвиток якого залежить головним чином від політичної волі Євросоюзу і його окремих членів.
"Насправді треба вести мову про формат Південного газового коридору (ЮГК) з сумарним обсягом постачання газу в Європейський Союз до 120 млрд. куб.м. Nabucco — це в перспективі своєрідний колектор, куди повинні влитися потоки азербайджанського, туркменського (у разі появи Транськаспійського газопроводу), єгипетського, іракського і іранського газу з поетапним нарощуванням його потужності. Тоді ЮГК, в своєму повномасштабному розвитку, здатний стати однією з альтернатив російському газу", — вважає Михайло Гончар.
Крім того, експерт не розділяє побоювання низки європейських країн щодо того, що обсягів, які здобуває Азербайджан, не вистачить для наповнення труби і Nabucco не заповнюватиметься газом. Він відзначає, що реалізація таких проектів є багатоетапною, з поступовим нарощуванням потужності. У разі потреби Азербайджан зможе надати необхідну кількість газу у розмірі 8 млрд кубометрів в рамках першої черги Nabucco, упевнений експерт.
Газопровід Nabucco протяжність близько 3,3 тисяч км. повинен буде пройти по території Азербайджану, Грузії, Туреччини, Болгарії, Румунії, Угорщини, Австрії і Німеччини. Приблизна вартість реалізації цього проекту складає 8 млрд євро.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас