"Газпром" штовхає Україну до відходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" штовхає Україну до відходів

Енергетика
2063
Очікуване зростання цін на природний газ дало поштовх розвитку ринку альтернативних джерел енергії.
Подібно Європі, Україна готується освоювати біогазові установки, що дозволяють одержувати паливо для обігріву, вироблення електроенергії і навіть заправлення автомобілів.
Країни Євросоюзу після того, як ціни на природний газ почали стрибкоподібне зростання, зуміли скоротити споживання блакитного палива завдяки використанню відходів сільського господарства і харчової промисловості. До таких відносять не тільки гній худоби і свиней, пташиний кал, відходи боєнь, але й пивну дробину, післяспиртову барду, буряковий гніт і навіть каналізаційні стоки.
У процесі шумування цих біовідходів виробляється газ (біогаз). Він використовується для одержання електроенергії (при спалюванні в когенераторі з 1 куб. м біогазу можна виробити 2 квт-г), тепла, а також автомобільного палива. Враховуючи широкий діапазон використовуваних біовідходів, установки потенційно цікаві як вітчизняним птахофабрикам, фермам, так і цукровим, спиртовим заводам, м'ясокомбінатам і молоко- і пивзаводам.
За оцінками експертів, біогаз, одержуваний з відходів цих підприємств, може замінити до 8-10% споживаного країною природного газу. "Біогазу під силу замістити 6 млрд. куб. м газу. Не виключаю, що це навіть нижня межа його потенціалу", - припускає директор компанії "Паливна альтернатива" Віталій Давій. Для порівняння: у планах Китаю - до 2013 р. довести виробництво біогазу до 100-120 млрд. куб. м.
Експерти та учасники ринку вважають, що розвиток біогазового напрямку в Україні буде розвиватися за таким же сценарієм, як і в Німеччині 10 років тому. В 1998 р. там, як і в Україні, використання біогазу носило точковий характер - кількість установок не перевищувала 200. Але після того як вартість природного газу підскочила з 70 марок до EUR400, процес впровадження біогазових технологій прискорився, і зараз німці експлуатують більше 12 тис. установок, сировиною для яких слугують не тільки біовідходи, але й кукурудзяний силос, що спеціально запасається.
В Україні у світлі останнього газового скандалу інтерес до біогазового потенціалу також почав проявлятися, констатують учасники ринку. "З початку цього року попит на біогазові установки суттєво зріс. Протягом першого тижня січня ми вже уклали чотири контракти. Тобто стільки ж, скільки за весь минулий рік", - відзначає комерційний директор ТОВ "Зорг Україна" (займається проектуванням і будівництвом біогазового обладнання) Ігор Аксютов.
Він припускає, що кількість охочих обзавестися власним джерелом енергії такого роду збільшиться в 2009 р. в 10-12 разів у порівнянні з 2008 р. "Думаю, що вже через п'ять-шість років у країні буде експлуатуватися близько 2-3 тис. біогазових установок", - прогнозує пан Аксютов. "Харчові і сільгосппідприємства почали замислюватися про переробку своїх відходів, які зараз просто не використовуються.
А зважаючи на те, що НКРЕ нарешті затвердила розмір прийнятих восени парламентом так званих зелених тарифів, виробництво біогазу такими підприємствами стає привабливим не тільки з погляду забезпечення власних потреб. До того ж строк окупності вкладень на проектування і зведення необхідних біогазових установок відносно невеликий - чотири-п'ять років", - міркує Давій.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас