Комітет Європарламенту схвалив проект рекомендацій щодо подальшої енергополітики ЄС у світлі газової кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Комітет Європарламенту схвалив проект рекомендацій щодо подальшої енергополітики ЄС у світлі газової кризи

Енергетика
377
Комітет з питань промисловості, науки та енергетики Європарламенту схвалив проект рекомендацій із приводу подальшої енергополітики ЄС у світлі останньої газової кризи. Про це говориться в схваленій на засіданні комітету доповіді Анн Лаперуз (група ліберальних партій, Франція) на базі Другого стратегічного енергетичного огляду, підготовленого Єврокомісією.
У документі депутати на тлі останньої газової кризи закликали Єврокомісію до кінця року переглянути Директиву про безпеку постачання газу від 2004 року. При цьому перегляд повинен стосуватися спільного оголошення надзвичайної ситуації країнами-членами ЄС у випадку кризи, надання існуючих можливостей для постачання газу з урахуванням наявної інфраструктури постраждалим країнам, координований диспетчерський контроль, розгортання надзвичайних дій у країнах, які постраждали менше, з метою збільшення кількості газу для постраждалих ринків.
Крім того, депутати висловилися за розвиток мережі підземних сховищ газу, а також об'єднання європейської газопровідної системи. У документі відзначається, що залежність країн-членів ЄС від імпортованого газу залишиться досить великою і в майбутньому - до 2030 року вона може навіть вирости з нинішніх 50% до 70%, що, за переконанням депутатів, вимагає підписання нової угоди про партнерство з Росією, яка на сьогодні поставляє 42% усього імпортного газу в ЄС і 30% - нафти.
Депутати також висловилися за будівництво додаткових газопроводів, таких як "Набукко", газопроводу Туреччина-Греція-Італія і “Південного потоку”, а також за розвиток терміналів з одержання та переробки зрідженого газу. Крім того, у документі міститься заклик до лідерів країн-членів ЄС переглянути екологічні цілі до 2050 року, щоб зменшити викиди “парникових” газів в атмосферу на 60-80%, довести частку відновлюваної енергетики до 60%, підвищити енергоефективність на 35%.
Депутати також виступили за необхідність розвитку ядерної енергетики винятково на максимально можливому технологічному рівні безпеки і закликали Єврокомісію розробити спеціальну “дорожню карту” інвестицій у ядерну енергетику.
Проект доповіді буде винесений для голосування на сесії Європарламенту на початку лютого.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас