"Нафтогаз України" заявляє про відсутність запасів газу RosUkrEnergo в українських ПСГ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз України" заявляє про відсутність запасів газу RosUkrEnergo в українських ПСГ

Енергетика
1440
В українських підземних сховищах газу (ПСГ) у цей час відсутній природний газ, що належить швейцарському газовому трейдерові RosUkrEnergo (RUE), повідомив перший заступник голови правління Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" Ігор Діденко.
На прес-конференції в Києві в середу він повідомив, що з газу, що нині знаходиться в сховищах, 1,5 млрд куб м належить приватним газодобувним компаніям, "кілька сот мільйонів" – Держкомрезерву України, а все інше "Нафтогазу України".
"Увесь газ, що залишився, належить "Нафтогазу України", а це більше 20 млрд кубів", - підкреслив Діденко.
За його словами, НАК з початку року вибрав з українських ПСГ близько 4 млрд куб. м природного газу.
Як повідомлялося, компанія RosUkrEnergo створена влітку 2004 року. Її акціонером крім "Газпрому" на паритетних засадах є Centragas Holding AG, яка, у свою чергу, належить українським бізнесменам Дмитру Фірташу (90%) та Івану Фурсіну (10%), хоча Фірташ останнім часом називає себе власником усіх 50% RUE.
RosUkrEnergo з 2006 року була монопольним постачальником природного газу в Україну. В 2008 році, за попередніми даними, компанія продала в країну 54,6 млрд куб. м природного газу.
Фірташ раніше заявляв, що компанія має понад 10 млрд куб. м природного газу в українських підземних сховищах (ПСГ) і контракти на його закупівлю туркменського газу до 2028 року.
Перший віце-прем'єр Олександр Турчинов напередодні газових переговорів російського та українського прем'єрів 17 січня уточнював, що RosUkrEnergo належить менше 10 млрд куб. м газу в українських ПСГ, тоді як "Нафтогазу України" – близько 15 млрд куб. м у порівнянні з 17 млрд куб. м на початок року.
На думку експертів, озвучена українським прем'єром Юлією Тимошенко домовленість "Нафтогазу України" і "Газпрому" про купівлю українською компанією 11 млрд куб. м природного газу для технологічних потреб, що вже знаходиться в українських ПСГ, по $153,9 за 1 тис. куб. м стосується саме газу RUE, хоча представники швейцарської компанії поки відмовлялися коментувати цю інформацію.
Заступник голови правління ВАТ "Газпром" Олександр Медведєв після завершення газових переговорів з Україною заявив, що після переходу "Газпрому" і "Нафтогазу України" на прямі відносини без посередників, RUE позбудеться джерел газу в Росії і Середній Азії.
Коментуючи перспективи контрактів RosUkrEnergo на постачання газу в країни Європи, він відзначив, що ця компанія зареєстрована у швейцарській юрисдикції, і питання управління нею буде вирішуватися в цьому правовому полі, нагадавши, що "Газпром", як власник 50% акцій RosUkrEnergo, має істотну вагу в управлінні цією компанією.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас