Населення затягне паски, але гривня тримається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Населення затягне паски, але гривня тримається

Валюта
1956
Які б подробиці газового договору не спливли найближчим часом, вже зрозуміло, що підвищення ціни на газ в 2009 р. стане додатковим тягарем, насамперед для населення.
Рикошетом це нанесе ще один удар по економіці - роздрібний товарообіг за 11 міс. 2008 вже безнадійно відстав від інфляції. Гривня поки тримається і навіть міцніє завдяки небаченим зусиллям Нацбанку.
Глобальні ринки: інаугурація не надихнула фінансовий сектор
У вівторок США одержали нового президента - Барак Обама офіційно став на посаду. У своїй інаугураційній промові він указав на необхідність збільшення ролі уряду в економіці та аргументував це тим, що ринок вийшов з-під контролю.
Фондовий ринок США не знайшов приводу для оптимізму в інаугураційних заявах нового президента. Фінансовий сектор знову став каталізатором падіння: Bank of America втратив 16,4%, Citigroup - 20%, JP Morgan - 20,7%. Падіння фінансових акцій у цілому на 17% спричинило падіння індексу S&P 500 на 5,3%. Звітність банків показала рекордні збитки за 4Кв2008 р. і нерайдужні прогнози на 2009 р. Як показала ситуація з Bank of America, нинішнього капіталу банківської системи не вистачає для компенсації списань, і подальше збільшення ролі держави неминуче.
Казначейство США зажадало від банків, яким були надані найбільші обсяги державної підтримки за програмою TARP, щомісячні звіти про свою діяльність. Таким чином, держава збирається простежити ефективність використання коштів і зафіксувати, скільки з них пішло на кредитування економіки, тим самим вирішивши проблему відсутності кредитування. У той же час, втручання держави в політику кредитування банків на даному етапі хоч і дає додатковий шанс економіці, однак збільшує ризики самих банків.
Через новий виток "втечі у якість" і проблеми світової банківської системи долар продовжив посилення щодо європейських валют. У перші два дні тижня євро торгується нижче 1,30 за долар, а фунт стерлінгів уперше з 2001 р. упав до рівня нижче 1,40 дол.
На британську валюту натискають плани уряду Великобританії щодо використання додаткових 50 млрд. фунтів на рекапіталізацію банків. Нові уливання будуть профінансовані за рахунок випуску казначейських зобов'язань, що збільшить їхню пропозицію та обвалить ціни, змушуючи інвесторів виходити з існуючих позицій і збільшуючи пропозицію фунта.
Європа не залишилася осторонь від глобальних фінансових катаклізмів. Європейські фондові індекси наблизилися до мінімумів листопада минулого року на тлі зниження корпоративних доходів та економічного спаду. Серед банків найбільше постраждали BNP Paribas й Lloyds, акції яких впали більш ніж на 13% та 31% через очікувані проблеми недостатності капіталу.
Глава Банку Англії у вівторок заявив про те, що банкам все ще потрібно погасити значні обсяги заборгованості для приведення балансів у гарний стан. Боргове навантаження великих банків залишається на історично високому рівні і буде скорочуватися повільно. У таких умовах регулятор підтримує пропозиції уряду про надання йому права виходу на борговий ринок з прямим викупом комерційних паперів для стимулювання кредитування. Таким чином, Банк Англії бере на озброєння "кількісне зм'якшення", або наповнення ринків дешевими грішми, що вже стало основним інструментом грошової політики ФРС США.
Україна: населення затягне паски, але гривня тримається
Газовий конфлікт нарешті вирішений і Європа одержала свій газ. Однак умови поставок газу в Україну залишаються головоломкою, в якій поступово відкриваються все нові елементи. Вже можна чітко стверджувати, що середня ціна для України в 2009 р. буде все-таки менше 250 дол. за тис. кубометрів. Ціну для промисловості і населення уряд на весь 2009 р. збирається встановити, виходячи із середньої ціни, таким чином, уникнувши піка в першому півріччі. Для підприємств відсутність піка є плюсом.
Після відновлення подачі газу за прогнозованою раніше, хоч і більше високою ціною, вони зможуть відновити нормальний режим роботи. Населення ж зіткнеться з черговим ціновим шоком - крос-субсидування ціни газу для комунального сектора за рахунок промисловості і держбюджету цього року доведеться різко скоротити, що змусить державу піти на непопулярні заходи щодо підвищення комунальних тарифів.
Уряд планує виправити дисбаланс, викликаний крос-субсидуванням, що зафіксовано в меморандумі з МВФ. Це завдасть ще одного удару по витратах населення після того, як роздрібний товарообіг у листопаді 2008 р. збільшився всього на 3% у порівнянні з листопадом 2007 р., що значно нижче 22,3% інфляції за рік.
Як ми й прогнозували, Нацбанк продовжив політику зміцнення гривні до рівня нижче 8,0 грн./дол. Глава групи радників глави НБУ Литвицький оголосив про намір регулятора привести середній ринковий курс до офіційного 7,70 грн./дол. З огляду на послідовність і прозорість у проведенні інтервенцій НБУ останнім часом, банку це цілком під силу. Значні за мірками нинішнього ринку обсяги продажів долара НБУ, до 100 млн. дол. щодня, дозволяють встановити цільовий курс у найближчі тижні.
Мар'ян Федоришин
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас