Експерт попереджає про небезпеку збільшення частки "Газпрому" на внутрішньому газовому ринку України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт попереджає про небезпеку збільшення частки "Газпрому" на внутрішньому газовому ринку України

Енергетика
902
Керівник Інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан називає невисокими шанси НАК "Нафтогаз України" у конкурентній боротьбі з дочірньою компанією ВАТ "Газпром" - ТОВ "Газпром збут Україна" у випадку підтвердження інформації про збільшення частки останньої на внутрішньому газовому ринку України.
"Конкурент на внутрішньому ринку ще гірше, ніж посередник. Насправді, це ключова проблематика українського газового ринку", - сказав він на прес-конференції в Києві у вівторок.
Ю.Рубан висловив думку, що допуск "Газпрому" на український ринок недоцільний.
Він пояснив, що дочірня компанія "Газпрому" зможе запропонувати найбільшим українським споживачам більш вигідні умови продажу, наприклад, розстрочку, тим самим залишивши для "Нафтогазу України" проблемних споживачів.
При цьому Ю.Рубан підкреслив, що держхолдинг є одним із прикладів "мутної прозорості", тому що важко довідатися про процеси, що в ньому відбуваються, зокрема, як генеруються доходи, які видатки. "У ситуації такої заплутаності в НАК "Нафтогаз України" невеликі шанси вистояти в боротьбі з настільки серйозним конкурентом", - додав експерт.
Одночасно він звернув увагу, що "Газпром" – компанія, якою цілеспрямовано управляє держава і підтримує її.
"І в цій ситуації, якщо в середині українського ринку в нього буде такий серйозний конкурент, шанси "Нафтогазу України" вижити оцінюю як не дуже високі", - додав він.
Як повідомлялося, представники "Газпрому" у вівторок повідомили, що частиною підписаних напередодні домовленостей є збільшення частки "Газпром збуту Україна" на українському ринку продажу газу промисловим споживачам до 25%.
У той же час прем'єр України Юлія Тимошенко сказала, що діяльність "Газпром збуту Україна" ще буде обговорюватися, а міністр палива та енергетики Юрій Продан спрогнозував, що частка цієї компанії на ринку в 2009 році скоротиться.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас