Експерт: Українські металурги будуть переходити з газу на кокс і вугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Українські металурги будуть переходити з газу на кокс і вугілля

Енергетика
791
Подорожчання газу змусить українських металургів переходити на кокс і вугілля.
Таку думку РБК-Україна висловив аналітик компанії Astrum Investment Management Юрій Рижков.
При цьому він підкреслив, що підвищення цін на газ буде менш болісно сприйматися підприємствами, що мають власне коксохімічне виробництво, або входять до складу великих груп, у яких є свої потужності з виробництва коксу. "Наприклад, "Азовсталь" і Єнакіївський метзавод усунули газ у доменному виробництві в жовтні-листопаді. У свою чергу "АрселорМіттал Кривий Ріг" перевів свої домни на кокс у січні. Нинішня ціна на кокс на рівні 1 тис. грн/т без ПДВ, є досить привабливою для підприємств. Надалі, якщо вартість газу для меткомбінатів виросте з нинішніх 260-270 дол. до 400 дол., кокс стане ще більш вигідною альтернативою", - вважає він.
Меткомбінати, що прагнуть максимально поліпшити свою енергоефективність, будуть скорочувати видатки, впроваджуючи установки пиловугільного вдування палива. "Це дозволяє повністю замінити газ у доменному виробництві і також знижує споживання коксу. Про такі плани вже повідомили "Запоріжсталь" та Алчевський меткомбінат", - відзначив експерт.
Підприємства, що застосовують електросталеплавильний спосіб, на думку Рижкова, практично не постраждають від підвищення цін на газ. "На відміну від виробників конвертерної та мартенівської сталі, ті, хто плавить електросталеплавильним способом, на енергоресурси витрачають рази в три менше. Тобто, якщо в інших частка газу в собівартості може доходити до 12%, а ще потрібно згадати про кокс, який становить до 25%. А тут усі енергоресурси – 12%. Хоча, звичайно, повністю від газу відмовитися неможливо, тому що він потрібний як мінімум для розігріву прокатних потужностей", - вважає він.
Крім того, підвищення цін на газ вплине на вітчизняну коксохімічну промисловість. "Заміна газу в доменному виробництві дає приріст питомого видатку коксу на тонну чавуну порядку 10%. Тобто, я не виключаю, що в 2009 р. виробництво коксу впаде менше, ніж виробництво чавуну. Просто тому що питома витрата коксу, за моїми оцінками, буде збільшуватися", - прогнозує він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас