Паливо почало зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Паливо почало зростання

Енергетика
2860
Більше того - на зміну йому прийшло подорожчання нафтопродуктів, що стрімко набирає обертів, завдяки якому вартість найбільш ходового бензину А-95 за місяць виросла на 10%, у середньому по країні наблизившись до 5,30 грн./л. Втім, з набранням чинності новими акцизами на паливо, ціни на пальне підвищаться ще.
Пояснень нинішньому ціновому стрибку експерти знаходять відразу декілька. По-перше, перші робочі дні нового року світовий ринок зустрів з оптимістичними прогнозами збільшення попиту на чорне золото, у результаті чого вартість нафти підстрибнула з $36 за барель до $52.
"Ейфорії на зовнішніх ринках вистачило ненадовго. Але вітчизняні гравці через таке пожвавлення вирішили різко підвищити оптові ціни. Заклавши численні ризики, - починаючи із продовження девальвації гривні та закінчуючи невизначеністю з постачаннями газу - наші переробники підняли ціни майже на 30%. Зокрема, деякі учасники ринку одноразово підвищили ціни відразу на 2,5 тис. грн./т", - відзначає заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев.
Це підстьобнуло роздрібні ціни. Так, за тиждень вартість бензину А-95 виросла на 5% і становить зараз у середньому по Україні 5,27 грн./л. У той же час це популярне паливо на столичних брендових АЗС продавалося вчора вже по 5,40-5,43 грн./л. Менші темпи зростання - усього 2% за тиждень - продемонстрували ціни на дизпаливо, яке можна придбати на автозаправках по 5,65 грн./л. "Таке неадекватне подорожчання поки залишається непоміченим контролюючими інстанціями, оскільки вся увага зосереджена на актуальному газовому конфлікті. Але коли він буде вирішений, не виключено, що й АМКУ, й інші вповноважені органі ініціюють перевірки зростаючих цін", - припускає експерт.
Поки ж зростанню вартості нафтопродуктів не перешкодили, а навіть посприяли, оновлені рекомендації цін на паливо для другої декади січня, оприлюднені профільною експертно-аналітичною групою (ЕАГ) при Мінпаливенерго. "Економічно обґрунтованими" визнані роздрібні ціни на бензин А-95 у розмірі 5,22 грн./л, а на дизельне паливо - 5,74 грн./л. Така "рекомендація" стала стимулом до того, що в найближчі дні паливо може продаватися на заправках ще на 10-15 коп./л дорожче.
При цьому на роздрібній вартості нафтопродуктів поки не позначився збільшений на 83% акциз на паливо, введений завдяки прийняттю парламентом 25 грудня законопроекту №3078. Правда, чекати залишилося недовго, оскільки президент Віктор Ющенко вже завізував цей документ, і закон набуде чинності в найближчі дні. Внаслідок цього (див. "і" від 22 грудня) роздрібні ціни на високооктанове пальне ще підвищаться. "Якщо валютний курс суттєво не зміниться, нові акцизи додадуть до вартості нафтопродуктів ще близько 45 коп./л", - прогнозує виконавчий директор UPECO Сергій Куюн.
Таким чином, до кінця місяця роздрібна вартість, наприклад бензину А-95, навіть якщо стабілізуються оптові ціни, однаково може досягти, принаймні, 5,50-5,60 грн./л.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас